W Polskim menu rybnym możemy pochwalić się wieloma smacznymi gatunkami. Wśród nich warto wyróżnić także miętusa, czyli słodkowodną rybę z rodziny dorszowatych, która zawiera dużą ilość białka (w 100 g aż 19 g białka), kwasów omega-3 i wiele witamin. Poza zdrowotnymi walorami ryba także obłędnie smakuje, a do tego jest tania i łatwo dostępna.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa do dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości minerałów i witamin. Poza warzywami, owocami czy tłuszczami, domowa dieta powinna zawierać także solidną porcję ryb.
Ryba, o której tutaj mowa to miętus (Lota lota) - ryba słodkowodna o jasnym, delikatnym i smacznym mięsie. Poza solidną porcją białka gwarantuje także suplementację witaminy A i B, oraz kwasów omega-3. Warto też dodać, że ryba dostarczy nam minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk. Zaleca się zatem częste spożywanie miętusa i wprowadzenie tego rarytasu do domowego menu.
Miętus o jasnym, delikatnym mięsie w gruncie rzeczy nie potrzebuje wielu dodatków. Można go jednak przygotować na kilka smacznych sposobów. Jednym z nich jest upieczenie ryby w anturażu ziemniaków. Świetnie sprawdzą się też dodatki takie jak: cytryna, imbir, pomarańcza czy nawet sos sojowy. Miętus wyjdzie palce lizać jeśli przygotujemy go też na parze - wówczas zachowa znacznie więcej właściwości, a sam smak będzie znacznie delikatniejszy.
Ryba będzie równie dobrze smakować w rozmaitych panierkach - klasycznej w bułce tartej lub np. w panko. Świetnie sprawdzą się też inne warzywa oraz rozmaite sosy. Nie zawiedzie tu dodatek pomidorów, pora, marchewki czy kremowego sosu śmietanowego.