To najsmaczniejsza polska ryba. Jest zdrowa, kosztuje grosze i wyczarujesz z niej pyszny obiad

W domowym, polskim menu nie brakuje smacznych kąsków - warto jednak poznać rodzimy gatunek ryby, który na Mazurach uchodzi za prawdziwy przysmak. Mowa tu o miętusie, który ceniony jest za lekkie, białe mięso, charakterystyczny smak, ale także wiele składników i wartości odżywczych.

W Polskim menu rybnym możemy pochwalić się wieloma smacznymi gatunkami. Wśród nich warto wyróżnić także miętusa, czyli słodkowodną rybę z rodziny dorszowatych, która zawiera dużą ilość białka (w 100 g aż 19 g białka), kwasów omega-3 i wiele witamin. Poza zdrowotnymi walorami ryba także obłędnie smakuje, a do tego jest tania i łatwo dostępna. 

Poznaj najsmaczniejszą, polską rybę. Jest zdrowa, tania i świetnie się sprawdzi w menu

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa do dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości minerałów i witamin. Poza warzywami, owocami czy tłuszczami, domowa dieta powinna zawierać także solidną porcję ryb. 

Ryba, o której tutaj mowa to miętus (Lota lota) - ryba słodkowodna o jasnym, delikatnym i smacznym mięsie. Poza solidną porcją białka gwarantuje także suplementację witaminy A i B, oraz kwasów omega-3. Warto też dodać, że ryba dostarczy nam minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk. Zaleca się zatem częste spożywanie miętusa i wprowadzenie tego rarytasu do domowego menu. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Jak serwować miętusa? Te przepisy nigdy nie zawodzą 

Miętus o jasnym, delikatnym mięsie w gruncie rzeczy nie potrzebuje wielu dodatków. Można go jednak przygotować na kilka smacznych sposobów. Jednym z nich jest upieczenie ryby w anturażu ziemniaków. Świetnie sprawdzą się też dodatki takie jak: cytryna, imbir, pomarańcza czy nawet sos sojowy. Miętus wyjdzie palce lizać jeśli przygotujemy go też na parze - wówczas zachowa znacznie więcej właściwości, a sam smak będzie znacznie delikatniejszy. 

Ryba będzie równie dobrze smakować w rozmaitych panierkach - klasycznej w bułce tartej lub np. w panko. Świetnie sprawdzą się też inne warzywa oraz rozmaite sosy. Nie zawiedzie tu dodatek pomidorów, pora, marchewki czy kremowego sosu śmietanowego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.