My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę

Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to za sprawą jednego składnika. To niebywałe, że tak dobrze smakuje z puszystym ciastem.

Najlepszą pizzę można oczywiście zjeść we Włoszech. Jednak jeśli nie jest nam po drodze taka podróż, możemy ją wykonać samodzielnie w domu. Gdy myślimy o tym daniu i o jego przyrządzeniu, mamy przed oczami najbardziej klasyczne propozycje. Na pewno przychodzi nam do głowy klasyczna Margherita, Capricciosa, Pepperoni, czy nawet Hawajska. Nikt nawet nie pomyśli o tym, by na puszystym i miękkim cieście ułożyć warzywo, które idealnie komponuje się z mięsem i sałatkami.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Pizza z ziemniakami może okazać się prawdziwym domowym hitem. Mało kto robi ją właśnie w ten sposób, co oznacza, że wykonanie jej będzie zaskoczeniem. Na puszysty drożdżowy placek wystarczy położyć kawałki kartofli, a cała magia dzieje się w gorącym piekarniku.

Przepis na pizzę ziemniaczaną

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka suchych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • cebula,
  • 150 g sera mozzarella,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na biały sos

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 330 ml śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta suszonej bazylii.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier. Wsyp również suche drożdże i wymieszaj.
  2. Do suchych składników powoli wlewaj ciepłą wodę, a także oliwę z oliwek. Cały czas mieszając wyrób elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieć je przez kilka minut, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i rozwałkuj je na wielkość odpowiadającą blaszce. Formę wysmaruj niewielką ilością tłuszczu i wyłóż na niej placek. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  4. W tym czasie obierz i przemyj ziemniaki. Pokrój je na cieniutkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, oba sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj na drobno.
  5. Teraz czas na wykonanie sosu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zeszklij go na maśle i wlej do niego śmietankę. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż całość stanie się gęstsza. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  6. Na wyrośniętym cieście rozprowadź warstwę sosu. Następnie ułóż pokrojone ziemniaki i cebulę. Wierzch posól i popieprz i obsyp mieszanką dwóch serów.
  7. Tak przygotowaną pizzę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie podziel ją na mniejsze kawałki, obsyp pietruszką i serwuj z ulubionym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.