Kiszenie kapusty, wbrew pozorom, nie powinno nikomu sprawiać kłopotu. W gruncie rzeczy, cała „magia" kiszenia dzieje się poniekąd sama. Ważna jest jednak wiedza i zachowanie proporcji. To one zaważą na efekcie końcowym kiszonek. Pozostaje więc pytanie, ile soli powinniśmy sypać na 1 kilogram kapusty? Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak prawidłowo kisić kapustę? Przede wszystkim liczą się dodatki. Choć można kisić samą kapustę, to wiele gospodyń i kucharek jest podobnego zdania - do kiszonej kapusty trzeba dodać marchewkę. Jej słodycz doskonale zrównoważy smak kapusty. Wiele osób dodaje również pora, a także selera naciowego. Im więcej warzyw, tym ciekawszy i bogatszy smak kiszonek.
Co zaś z solą? Tutaj nikt nie ma wątpliwości. Na jeden kilogram kapusty należy dodać jedną łyżkę soli. Najlepiej użyć do tego soli kamiennej, która jest wykorzystywana również do kiszenia ogórków, czy marynowania grzybów. Niektórzy polecają także sól jodowaną, która wzbogaci przetwory o zdrowe mikroelementy.
Tak przygotowane słoiki odstawiamy w miejsce, gdzie temperatura waha się od 15 do 19 stopni Celsjusza. Po około 7-12 dniach kapusta powinna być już gotowa. Wówczas możemy przełożyć słoiki do lodówki, lub je pasteryzować.