Kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej
Kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej i cebuli mogą wydawać się nudne w smaku. Jednak nic bardziej mylnego! Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się mega pysznymi kotlecikami. Poniżej znajdziecie banalnie prosty przepis.
Wegetariański kotlet - jak go przygotować? Oto przepis:
Składniki:
- około 1,3 kg kapusty włoskiej
- 80 g bułki czerstwej
- około 150 ml mleka
- 50 g cebuli
- 2 jaja
- sól, pieprz - do smaku
- olej lub inny tłuszcz
- bułka tarta
Wykonanie:
- Obierz kapustę z wierzchnich liści.
- Opłucz kapustę.
- Pokrój ją na części.
- Następnie ją ugotuj.
- Odcedź z wody i przeciśnij przez ściereczkę lub woreczek materiałowy.
- Namocz bułkę w mleku. Później ją odciśnij. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Podsmaż ją na patelni.
- Przepuść kapustę, bułkę i cebulę przez maszynkę.
- Następnie dodaj dwie łyżki bułki tartej oraz jajka.
- Dopraw przyprawami.
- Wyrób dokładnie.
- Z masy uformuj kotleciki.
- Kiedy masa przestygnie, obtocz kotlety w bułce tartej.
- Gotowe kotleciki usmaż na oleju z dwóch stron.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne
Wegetariańskie kotleciki z białej fasoli
Wegetariańskie kotleciki z białej fasoli z czosnkiem są bardzo wyraziste w smaku. Dodatkowo, cebulka podkręci smak potrawy. Jeżeli szukasz nowych smakowych inspiracji, to zdecydowanie zobacz ten przepis!
Wegetariańskie kotlety - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 2 jaja
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, czosnek
- bułka tarta
- olej roślinny
Wykonanie:
- Fasolę wyciągnij z puszki, odsącz i zmiksuj w blenderze.
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij. Ostudź i dodaj fasolę.
- Przypraw do smaku przyprawami.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Wyrób masę. Wykonaj kotlety.
- Obtocz w bułce tartej.
- Przejdź do smażenia.
Wegański kotlet z ziemniaków i tofu
Wegański kotlet z ziemniaków i tofu to połączenie, którego zapewne nie znałeś! Wegańska kuchnia jest dużo bardziej restrykcyjna, aniżeli wegetariańska. Weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Przepis na wegańskie kotlety:
- 1 kg ziemniaków
- około 50 g mąki ziemniaczanej
- 350 g tofu
- sól, pieprz, majeranek, czosnek
- sok z cytryny
- sok z kiszonych ogórków - kilka łyżek
- olej roślinny
Wykonanie:
- Obierz ziemniaki.
- Zagotuj je w osolonej wodzie.
- Przepuść je przez praskę lub zmiel.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Weź tofu, rozdrobnij.
- Cebulę posiekaj na drobno i usmaż na patelni.
- Dołóż ją do tofu. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę, ziemniaki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie wykonaj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju z dwóch stron. Dostosuj temperaturę.
Zobacz też: Najzdrowsze kiszonki i ich właściwości. Sprawdź, dlaczego powinniśmy po nie sięgać i poznaj proste przepisy