• Link został skopiowany

Soczyste kotleciki wegetariańskie na piątek. Dobre zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś innego

Kotlety wegetariańskie cieszą się bardzo dużą popularnością. Z każdym rokiem rośnie liczba zwolenników kuchni bezmięsnej. Sprawdźcie koniecznie przepisy na kotlety wegetariańskie z przeróżnych składników.
Kotleciki wegetariańskie na piątek. Dobre zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś innego. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Nikolay_Donetsk

Kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej

Kotleciki wegetariańskie z kapusty włoskiej i cebuli mogą wydawać się nudne w smaku. Jednak nic bardziej mylnego! Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się mega pysznymi kotlecikami. Poniżej znajdziecie banalnie prosty przepis.

Wegetariański kotlet - jak go przygotować? Oto przepis:

Składniki:

  • około 1,3 kg kapusty włoskiej
  • 80 g bułki czerstwej
  • około 150 ml mleka
  • 50 g cebuli
  • 2 jaja
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej lub inny tłuszcz
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści.
  2. Opłucz kapustę.
  3. Pokrój ją na części.
  4. Następnie ją ugotuj.
  5. Odcedź z wody i przeciśnij przez ściereczkę lub woreczek materiałowy.
  6. Namocz bułkę w mleku. Później ją odciśnij. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  7. Podsmaż ją na patelni.
  8. Przepuść kapustę, bułkę i cebulę przez maszynkę.
  9. Następnie dodaj dwie łyżki bułki tartej oraz jajka.
  10. Dopraw przyprawami.
  11. Wyrób dokładnie.
  12. Z masy uformuj kotleciki.
  13. Kiedy masa przestygnie, obtocz kotlety w bułce tartej.
  14. Gotowe kotleciki usmaż na oleju z dwóch stron.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Wegetariańskie kotleciki z białej fasoli

Wegetariańskie kotleciki z białej fasoli z czosnkiem są bardzo wyraziste w smaku. Dodatkowo, cebulka podkręci smak potrawy. Jeżeli szukasz nowych smakowych inspiracji, to zdecydowanie zobacz ten przepis!

Wegetariańskie kotlety - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 jaja
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, czosnek
  • bułka tarta
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Fasolę wyciągnij z puszki, odsącz i zmiksuj w blenderze.
  2. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij. Ostudź i dodaj fasolę.
  3. Przypraw do smaku przyprawami.
  4. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Wyrób masę. Wykonaj kotlety.
  6. Obtocz w bułce tartej.
  7. Przejdź do smażenia.

Wegański kotlet z ziemniaków i tofu

Wegański kotlet z ziemniaków i tofu to połączenie, którego zapewne nie znałeś! Wegańska kuchnia jest dużo bardziej restrykcyjna, aniżeli wegetariańska. Weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przepis na wegańskie kotlety:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g tofu
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek
  • sok z cytryny
  • sok z kiszonych ogórków - kilka łyżek
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki.
  2. Zagotuj je w osolonej wodzie.
  3. Przepuść je przez praskę lub zmiel.
  4. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Weź tofu, rozdrobnij.
  6. Cebulę posiekaj na drobno i usmaż na patelni.
  7. Dołóż ją do tofu. Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
  8. Następnie dodaj mąkę, ziemniaki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  9. Po tym czasie wykonaj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju z dwóch stron. Dostosuj temperaturę.

Zobacz też: Najzdrowsze kiszonki i ich właściwości. Sprawdź, dlaczego powinniśmy po nie sięgać i poznaj proste przepisy

Więcej o: