Miękkie kluski z charakterystyczną dziurką pośrodku często pojawiają się na naszych stołach zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Trudno wyobrazić sobie kulinaria polskie bez dodatku ziemniaczano-mącznych przysmaków. Kluski śląskie uwielbiane są bowiem nie tylko na Śląsku, ale i w całym kraju. Można je serwować z daniami mięsnymi lub jako samodzielną potrawę ze skwarkami czy sosem.
Wykonanie klusek śląskich jest banalnie proste. Jedyne, czego potrzeba, to kilka podstawowych, niedrogich składników. Jeśli chcesz, by były lśniące i apetyczne, koniecznie pamiętaj o dodaniu skrobi ziemniaczanej. Co ciekawe, produkt ten ma jeszcze jedno zastosowanie. Mianowicie sprawia on, że kluski nie sklejają się podczas gotowania. Dzięki skrobi danie wyjdzie doskonałe - miękkie, smaczne i pełne blasku.
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Wrzuć je do wrzącej wody, a po kilku minutach dodaj soli wedle uznania. Gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Wyjmij je z wrzątku, odcedź i rozgnieć w prasce, przepuść przez maszynkę do mielenia lub ubij tłuczkiem kuchennym. Rozbite ziemniaki wyłóż na stolnicę, uklep i zostaw na chwilę do ostudzenia.
W dalszej kolejności wykrój około ćwierć masy ziemniaczanej, a w jej miejsce wsyp skrobię i wbij jajko. Dodatkowo dopraw całość solą, a następnie wymieszaj. Ciasto na kluski zagniataj ręcznie. Do wysokiego garnka wlej zimną wodę. Dodaj do niej mąkę i sól, a na koniec zagotuj.
Ciasto uformuj w wałek. Pokrój go na niewielkie kawałki i ukształtuj z nich spłaszczone kluski z wgłębieniem pośrodku. Uformowane kluski umieść we wrzącej wodzie. Pamiętaj, aby nie gotować ich na dużym ogniu. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj od razu na talerze. Kluski śląskie świetnie komponują się z gulaszem, kotletem schabowym, klopsami czy pieczenią. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl