Boczniaki to niskokaloryczne grzyby, które można przygotować na wiele sposobów. Jedną z popularniejszych metod obróbki boczniaków jest smażenie ich na oleju lub oliwie. Można dodać je do jajecznicy lub dodatkowo opanierować. Delikatny, uniwersalny smak, wzbogacony o aromatyczne przyprawy zapewnia wyjątkowe wrażenia dla naszych kubków smakowych.
Boczniaki nie są tak popularne jak podgrzybki czy kurki, ale warto je wprowadzić do swojej diety z uwagi na ich lecznicze właściwości. Grzyby te bowiem zawierają spore ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i C, a także składników mineralnych: żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Spożywane regularnie obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Dostarczają więc nie tylko walorów smakowych, ale i zdrowotnych. Poniższy przepis na panierowane boczniaki jest prosty, szybki i niewiarygodnie skuteczny!
Składniki:
Boczniaki opłucz delikatnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Dopraw je solą oraz pieprzem wedle uznania, a także papryką słodką i ostrą. W jednej miseczce roztrzep cztery jajka, a do drugiej wsyp nieco bułki tartej. Obtocz grzyby najpierw w masie jajecznej, a potem w bułce.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej lub oliwę z masłem. Wyłóż na tłuszczu panierowane boczniaki i smaż je obustronnie, aż nabiorą złocistej, chrupkiej skorupki. Od razu po usmażeniu podawaj je na talerze. Najlepiej smakują one z sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu naturalnego. Możesz także połączyć panierowane grzyby z greckim sosem tzatziki. Taki przysmak doskonale nadaje się na spotkania rodzinne, imprezy ze znajomymi czy po prostu na popołudniową przekąskę. Wykonanie jej zajmie ci góra 10 minut. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl