Dzięki jednemu składnikowi są smaczniejsze od klasycznych naleśników i racuchów. Gotowe w 10 minut

Gdy myślimy o plackach, do głowy przychodzą nam te wykonane z ziemniaków, w drugiej kolejności myślimy o racuchach i naleśnikach. Jednak te wszystkie propozycje nie mają szans z tym przysmakiem. Jeden składnik sprawia, że jest naprawdę pyszny.

Naleśniki to przysmak, który robimy w swoich domach bardzo często. Nie tylko są szybkie w przygotowaniu, a także można je podać z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to te podane z dżemem, słodkim kremem i bitą śmietaną. Mniej popularne, a równie smaczne są podawane z wytrawnymi produktami. Można do nich włożyć mięso mielone wymieszane z sosem i warzywami, a także włożyć parówkę, ser i zapiec na patelni. Tak przygotowane można również włożyć do piekarnika i zapiec z mieszanką serów. Nieważne więc jak zostaną przygotowane, każda wersja jest obłędnie pyszna.

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Tym razem chcemy pokazać, że nie tylko z nadzieniem można zaszaleć. Naleśniki bananowe wyróżniają się tym, że to ich ciasto jest słodkie, aromatyczne i owocowe. Tak jak sama nazwa wskazuje, dodaje się do niego bardzo dojrzałe banany. Dzięki nim dodatek cukru jest zbędny, bo to one nadają naturalnej słodyczy.

Przepis na naleśniki bananowe

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 350 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Banany obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do większej miski i rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Do owoców wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem soli. Wbij również jajka, wlej olej, a także mleko. Całość energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia. By mieć pewność, że składniki stworzą jednolitą konsystencję, możesz do tego użyć miksera.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy stanie się odpowiednio ciepłe, wylej porcję ciasta naleśnikowego. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Czynność powtórz do wykorzystania masy.
  4. Tak przygotowane naleśniki przekładaj na talerz. Możesz je podawać z musem bananowym, dżemem i syropem klonowym. Świetnie również smakują z kremem czekoladowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.