-
Haps
-
Jak przygotować
- Dzięki jednemu składnikowi są smaczniejsze od klasycznych naleśników i racuchów. Gotowe w 10 minut
Dzięki jednemu składnikowi są smaczniejsze od klasycznych naleśników i racuchów. Gotowe w 10 minut
Gdy myślimy o plackach, do głowy przychodzą nam te wykonane z ziemniaków, w drugiej kolejności myślimy o racuchach i naleśnikach. Jednak te wszystkie propozycje nie mają szans z tym przysmakiem. Jeden składnik sprawia, że jest naprawdę pyszny.
Naleśniki to przysmak, który robimy w swoich domach bardzo często. Nie tylko są szybkie w przygotowaniu, a także można je podać z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to te podane z dżemem, słodkim kremem i bitą śmietaną. Mniej popularne, a równie smaczne są podawane z wytrawnymi produktami. Można do nich włożyć mięso mielone wymieszane z sosem i warzywami, a także włożyć parówkę, ser i zapiec na patelni. Tak przygotowane można również włożyć do piekarnika i zapiec z mieszanką serów. Nieważne więc jak zostaną przygotowane, każda wersja jest obłędnie pyszna.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Tym razem chcemy pokazać, że nie tylko z nadzieniem można zaszaleć. Naleśniki bananowe wyróżniają się tym, że to ich ciasto jest słodkie, aromatyczne i owocowe. Tak jak sama nazwa wskazuje, dodaje się do niego bardzo dojrzałe banany. Dzięki nim dodatek cukru jest zbędny, bo to one nadają naturalnej słodyczy.
Przepis na naleśniki bananowe
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 350 ml mleka,
- 2 jajka,
- 100 ml oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Banany obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je do większej miski i rozgnieć za pomocą widelca.
- Do owoców wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem soli. Wbij również jajka, wlej olej, a także mleko. Całość energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia. By mieć pewność, że składniki stworzą jednolitą konsystencję, możesz do tego użyć miksera.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy stanie się odpowiednio ciepłe, wylej porcję ciasta naleśnikowego. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Czynność powtórz do wykorzystania masy.
- Tak przygotowane naleśniki przekładaj na talerz. Możesz je podawać z musem bananowym, dżemem i syropem klonowym. Świetnie również smakują z kremem czekoladowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl