-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń, którą można podać z różnymi dodatkami. Jako dodatek obiadowy spisuje się wyśmienicie.
Pieczenie choć popularne, nie są tak często przygotowywane. Wydawać by się mogło, że ich przyrządzenie jest czymś skomplikowanym i czasochłonnym. Jednak spoglądając na ten przepis, możemy zapewnić, że nie jest to żadna czarna magia. Tak naprawdę wystarczy wykonać kilka prostych kroków, a całą resztą zajmie się piekarnik.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska
By wykonać pieczeń z tej receptury, trzeba pamiętać o nadzieniu, bez którego traci na smaku. Jej farszem są świeże grzyby, takie jak podgrzybki, kurki, czy nawet pieczarki. Przyprawione i podsmażone wraz z cebulką są aromatyczne i podkręcają smak.
Przepis na domową pieczeń z grzybami
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej w całości lub zmielona,
- 3 jajka,
- czerstwa bułka,
- szklanka mleka,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na nadzienie
- 300 g świeżych, ulubionych grzybów,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki dodatkowe
- łyżka oleju,
- łyżka bułki tartej.
Sposób przygotowania
- Mięso zmiel za pomocą maszynki do mięsa, jeśli już w takiej formie je zakupiłeś, przełóż je od razu do większej miski. W osobnej misce umieść bułkę i zalej ją mlekiem. Odczekaj kilka minut, by stała się miękka, a następnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i wrzuć do mięsa.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do miski z mięsem. Wbij tam również jajka i dopraw całość solą i pieprzem. Tak przygotowane produkty dokładnie wyrób do połączenia.
- Teraz czas na grzyby. Dokładnie je oczyść i upewnij się, że nie mają zanieczyszczeń lub pleśni. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę i grzyby podsmażaj całość na średnim ogniu. Gdy składniki się zarumienia, oprósz je solą i pieprzem.
- Keksówkę wysmaruj niewielką ilością oleju i obsyp bułką tartą. Wyłóż do niej połowę masy mięsnej, Następnie równomiernie rozłóż grzyby i ponownie ułóż mięso. Górę wyrównaj za pomocą szpatułki.
- Tak przygotowaną pieczeń włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ją z urządzenia i podziel na mniejsze kawałki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl