Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa

Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń, którą można podać z różnymi dodatkami. Jako dodatek obiadowy spisuje się wyśmienicie.

Pieczenie choć popularne, nie są tak często przygotowywane. Wydawać by się mogło, że ich przyrządzenie jest czymś skomplikowanym i czasochłonnym. Jednak spoglądając na ten przepis, możemy zapewnić, że nie jest to żadna czarna magia. Tak naprawdę wystarczy wykonać kilka prostych kroków, a całą resztą zajmie się piekarnik.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

By wykonać pieczeń z tej receptury, trzeba pamiętać o nadzieniu, bez którego traci na smaku. Jej farszem są świeże grzyby, takie jak podgrzybki, kurki, czy nawet pieczarki. Przyprawione i podsmażone wraz z cebulką są aromatyczne i podkręcają smak.

Przepis na domową pieczeń z grzybami

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej w całości lub zmielona,
  • 3 jajka,
  • czerstwa bułka,
  • szklanka mleka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na nadzienie

  • 300 g świeżych, ulubionych grzybów,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki dodatkowe

  • łyżka oleju,
  • łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiel za pomocą maszynki do mięsa, jeśli już w takiej formie je zakupiłeś, przełóż je od razu do większej miski. W osobnej misce umieść bułkę i zalej ją mlekiem. Odczekaj kilka minut, by stała się miękka, a następnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i wrzuć do mięsa.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do miski z mięsem. Wbij tam również jajka i dopraw całość solą i pieprzem. Tak przygotowane produkty dokładnie wyrób do połączenia.
  3. Teraz czas na grzyby. Dokładnie je oczyść i upewnij się, że nie mają zanieczyszczeń lub pleśni. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę i grzyby podsmażaj całość na średnim ogniu. Gdy składniki się zarumienia, oprósz je solą i pieprzem.
  4. Keksówkę wysmaruj niewielką ilością oleju i obsyp bułką tartą. Wyłóż do niej połowę masy mięsnej, Następnie równomiernie rozłóż grzyby i ponownie ułóż mięso. Górę wyrównaj za pomocą szpatułki.
  5. Tak przygotowaną pieczeń włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ją z urządzenia i podziel na mniejsze kawałki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA