Babcia z Lublina od lat robi je na Dzień Zaduszny. Mięsa i zupy smakują z nimi najlepiej

Każda rodzina ma swoje tradycje, które pielęgnuje od lat. Nawet te związane z Dniem Wszystkich Świętych i podawanym wtedy jedzeniem są coraz popularniejsze. Zagłębiając się więc w takie smakołyki, można znaleźć naprawdę smaczne dania i przekąski. Babcia Janina z Lublina również ma coś takiego. Jest to aromatyczne pieczywo.

Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to dla wielu osób chwile bardzo ważne. Przede wszystkim jest to czas zadumy i wspominania najbliższych, a także spędzania chwil z rodziną. Obiad, który wtedy się przygotowuje jest pełen smaków, a na stołach można wyróżnić bardzo dużo potraw. W mojej rodzinie serwuje się przede wszystkim flaki, gołąbki, różnego rodzaju sałatki i przekąski. Jednak wiem, że w zależności od regionu i domu, te dania znacznie się różnią.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Po kilku rozmowach dowiedziałam się, ze babcia Janina z Lublina do swoich potraw lubi dodać więcej smaku. Przygotowuje więc puszyste chlebki, które podaje zarówno do zup, jak i mięs i pieczeni. Jej zdaniem, cała rodzina czeka tylko na ten dodatek, bo właśnie z nim, wszystko smakuje lepiej. Dostaliśmy od niej przepis, który okazuje się banalnie prosty.

Przepis na peretyczki, czyli chlebki zaduszne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • cebula,
  • 200 g wędzonego boczku.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i przeciśnij przez praskę.
  2. Do kartofli dodaj mąkę pszenną i suche drożdże, wymieszaj. Następnie wbij jajka, wsyp sól i zagnieć całość na jednolite ciasto. Pamiętaj jednak, że czas gra tu wielką rolę. Im dłużej będziesz je wyrabiać, tym bardziej będzie zmieniać swoją konsystencję na rzadką.
  3. Ręce natłuść olejem i zacznij formować placuszki. Z przygotowanego ciasta odrywaj kawałki i formuj je na kształt bułeczek, na koniec je lekko spłaszcz i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placków obsyp niewielką ilością mąki i delikatnie natnij je nożem.
  4. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 50°C piekarnika i pozostaw je w nim przez 30 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększ temperaturę do 160°C i piecz przez następne 20 minut.
  5. W czasie gdy całość się piecze, przygotuj okrasę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, boczek również podziel na mniejsze kawałki. Składniki umieść na patelni i podsmażaj do zarumienienia.
  6. Wypieczone chlebki podawaj okraszone wysmażonymi składnikami. Są one również świetnym dodatkiem do zup. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: