Dzień Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to dla wielu osób chwile bardzo ważne. Przede wszystkim jest to czas zadumy i wspominania najbliższych, a także spędzania chwil z rodziną. Obiad, który wtedy się przygotowuje jest pełen smaków, a na stołach można wyróżnić bardzo dużo potraw. W mojej rodzinie serwuje się przede wszystkim flaki, gołąbki, różnego rodzaju sałatki i przekąski. Jednak wiem, że w zależności od regionu i domu, te dania znacznie się różnią.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Po kilku rozmowach dowiedziałam się, ze babcia Janina z Lublina do swoich potraw lubi dodać więcej smaku. Przygotowuje więc puszyste chlebki, które podaje zarówno do zup, jak i mięs i pieczeni. Jej zdaniem, cała rodzina czeka tylko na ten dodatek, bo właśnie z nim, wszystko smakuje lepiej. Dostaliśmy od niej przepis, który okazuje się banalnie prosty.
Przepis na peretyczki, czyli chlebki zaduszne
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 450 g mąki pszennej,
- 14 g suchych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- cebula,
- 200 g wędzonego boczku.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź je i przeciśnij przez praskę.
- Do kartofli dodaj mąkę pszenną i suche drożdże, wymieszaj. Następnie wbij jajka, wsyp sól i zagnieć całość na jednolite ciasto. Pamiętaj jednak, że czas gra tu wielką rolę. Im dłużej będziesz je wyrabiać, tym bardziej będzie zmieniać swoją konsystencję na rzadką.
- Ręce natłuść olejem i zacznij formować placuszki. Z przygotowanego ciasta odrywaj kawałki i formuj je na kształt bułeczek, na koniec je lekko spłaszcz i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placków obsyp niewielką ilością mąki i delikatnie natnij je nożem.
- Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 50°C piekarnika i pozostaw je w nim przez 30 minut do wyrośnięcia. Następnie zwiększ temperaturę do 160°C i piecz przez następne 20 minut.
- W czasie gdy całość się piecze, przygotuj okrasę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, boczek również podziel na mniejsze kawałki. Składniki umieść na patelni i podsmażaj do zarumienienia.
- Wypieczone chlebki podawaj okraszone wysmażonymi składnikami. Są one również świetnym dodatkiem do zup. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl