-
Haps
-
Jak przygotować
- Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od razu zrobić ich więcej, bo o kolejne porcje każdy będzie błagać.
Jeśli zagłębimy się w kuchnię świata, możemy zobaczyć wiele propozycji obiadowych, które warto wykorzystać w naszej kuchni. Zalicza się do tego ten smakołyk pochodzący z kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Mowa jest o arepas, czyli takiemu rodzaju pieczywa, które może przypominać placki lub chlebki pita. Ich wykonanie jest banalnie proste, a mniej skomplikowanego przepisu w życiu nie widziałam. By je zrobić, wystarczy połączyć 3 składniki, takie jak mąka, woda i sól. Ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, a później wysmaża na suchej patelni.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Arepas charakteryzują się również tym, że można je rozciąć, a do środka włożyć cokolwiek się chce. Naszą propozycją jest więc nadzianie ich wysmażonym kurczakiem, przyprawionym awokado, a także majonezem i serem. Takie bułeczki można spokojnie zabrać do pracy lub do szkoły.
Przepis na arepas z kurczakiem
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie
- 300 g piersi z kurczaka,
- awokado,
- żółty ser,
- 2 łyżki majonezu,
- słodka papryka w proszku,
- ostra papryka w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie arepas zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i ostrożnie wlewaj wodę. Cały czas mieszając, wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Uformuj masy kulę i odstaw je na około 5 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Z każdego kawałka ponownie uformuj kulę i delikatnie je rozpłaszcz, tworząc placek.
- Suchą patelnię umieść na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepła, ułóż na niej powstałe placki. Smaż je przez około 5 minut z każdej strony. Powinny stać się złociste i wysmażone.
- Teraz czas na przyrządzenie farszu. Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek, a następnie pokrój je na bardzo drobną kostkę. Mięso umieść w misce, dopraw je obiema paprykami, solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowane wysmaż na średnim ogniu, a później odstaw na bok.
- Awokado przenieś do miseczki i również dopraw je solą i pieprzem. Jeśli lubisz wyraźniejsze smaki, możesz do niego dodać płatki chili lub świeży czosnek. Dokładnie wymieszaj.
- Ciepłe arepas przetnij na pół, lecz nie do końca. Wysmaruj je warstwą majonezu, następnie awokado, dodaj także porcję kurczaka i całość posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane możesz od razu serwować, lub włóż je do piekarnika, by ser się rozpuścił. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl