Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem

Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od razu zrobić ich więcej, bo o kolejne porcje każdy będzie błagać.

Jeśli zagłębimy się w kuchnię świata, możemy zobaczyć wiele propozycji obiadowych, które warto wykorzystać w naszej kuchni. Zalicza się do tego ten smakołyk pochodzący z kuchni kolumbijskiej i ekwadorskiej. Mowa jest o arepas, czyli takiemu rodzaju pieczywa, które może przypominać placki lub chlebki pita. Ich wykonanie jest banalnie proste, a mniej skomplikowanego przepisu w życiu nie widziałam. By je zrobić, wystarczy połączyć 3 składniki, takie jak mąka, woda i sól. Ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, a później wysmaża na suchej patelni.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Arepas charakteryzują się również tym, że można je rozciąć, a do środka włożyć cokolwiek się chce. Naszą propozycją jest więc nadzianie ich wysmażonym kurczakiem, przyprawionym awokado, a także majonezem i serem. Takie bułeczki można spokojnie zabrać do pracy lub do szkoły.

Przepis na arepas z kurczakiem

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na nadzienie

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • awokado,
  • żółty ser,
  • 2 łyżki majonezu,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie arepas zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i ostrożnie wlewaj wodę. Cały czas mieszając, wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Uformuj masy kulę i odstaw je na około 5 minut pod przykryciem.
  2. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Z każdego kawałka ponownie uformuj kulę i delikatnie je rozpłaszcz, tworząc placek.
  3. Suchą patelnię umieść na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepła, ułóż na niej powstałe placki. Smaż je przez około 5 minut z każdej strony. Powinny stać się złociste i wysmażone.
  4. Teraz czas na przyrządzenie farszu. Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek, a następnie pokrój je na bardzo drobną kostkę. Mięso umieść w misce, dopraw je obiema paprykami, solą i pieprzem, wymieszaj. Tak przygotowane wysmaż na średnim ogniu, a później odstaw na bok.
  5. Awokado przenieś do miseczki i również dopraw je solą i pieprzem. Jeśli lubisz wyraźniejsze smaki, możesz do niego dodać płatki chili lub świeży czosnek. Dokładnie wymieszaj.
  6. Ciepłe arepas przetnij na pół, lecz nie do końca. Wysmaruj je warstwą majonezu, następnie awokado, dodaj także porcję kurczaka i całość posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane możesz od razu serwować, lub włóż je do piekarnika, by ser się rozpuścił. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: