Zrobiłam ten chleb, a sąsiedzi zaczęli pytać o przepis. Jego aromat rozchodził się po całym bloku

Jesień kojarzyć się może z ochłodzeniem, spadającymi liśćmi, a także z ciągłym deszczem. Możesz ją również pokazać w innej odsłonie, dużo lepszej i przede wszystkim smaczniejszej. Warto więc zobaczyć pozytywne strony tej pory roku i wykorzystać z niej to, co najlepsze. My to zrobiliśmy i dzięki temu wyszedł ten wypiek. Trudno nie poczuć jego zapachu.

Wiele osób wprost szaleje za smakiem pieczywa. Nic dziwnego, ponieważ jest naprawdę smaczne i można je podawać z różnymi dodatkami. Zazwyczaj kupuje się te najprostsze chleby, które oferują nam sklepy i piekarnie. Ten wypiek nie jest jednak dostępny w żadnym tym miejscu. Jego smak wyróżnia się na tle innych dzięki jednemu składnikowi.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Chlebek z tego przepisu zawsze wychodzi i za każdym razem jest tematem do dyskusji. Wszystko za sprawą dodatku purée z dyni, która dodaje mu smaku. Ten dodatek idealnie pasuje do jesiennej aury, dodatkowo świetnie smakuje z konfiturami, mięsnymi pastami i serami. Nieważne jak go podasz, każdy uzna go za coś wspaniałego.

Przepis na chleb dyniowy

Składniki na zaczyn

  • 125 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru.

Pozostałe składniki

  • 400 g mąki chlebowej,
  • 200 g purée z dyni,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki pestek dyni.

Sposób przygotowania

  1. Do kubeczka rozkrusz świeże drożdże i dolej do nich wodę i wsyp cukier. Delikatnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę chlebową, dodaj sól, przyprawę korzenną, wlej jogurt i dodaj purée z dyni. Delikatnie zamieszaj i dodaj wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek i stanie się elastyczne. Gotowe odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie ponownie je wyrób i przełóż do formy wysmarowanej niewielką ilością masła. Wierzch wyrównaj i posyp pestkami dyni. Chleb ponownie odstaw do lekkiego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Tak przygotowany włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i około 45 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: