Niektórzy mają problem z jej zrobieniem, ale z tym przepisem jest to łatwiejsze. Mięso wyjdzie aksamitne i miękkie

Wołowina to jedno z ciekawszych mięs, po które sięgamy przygotowując obiad. Jednak nie każdy wie, jak zrobić ją w taki sposób, by wyszła krucha, aksamitna i pyszna. Na ratunek przychodzi ten przepis, który wszystko dokładnie wyjaśnia. Dzięki niemu kolejny obiad z tym mięsem będzie o niebo lepszy.

Mięso to najpopularniejszy wybór gdy przygotowujemy obiad. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak za każdym razem pragnie się jednego. Chcemy by wyszło kruche, soczyste i pełne smaku. Nie ma wątpliwości, że nie zawsze możemy się cieszyć takim efektem. Niemniej jednak z tym przepisem nie mamy się o co martwić. Wykorzystanie go gwarantuje pełnię smaku i wszystko to, co wyżej wymieniliśmy.

Zobacz wideo Tatar wołowy

By nacieszyć się smakiem wołowiny, polecamy więc wykorzystać recepturę na tą po burgundzku. Wyróżnia się ona na tle innych, a to za sprawą wyjątkowych składników. Obok soczystego mięsa można znaleźć wachlarz warzyw, przypraw, a także czerwone wino. Taka mieszanka sprawia, że wołowina zyskuje wiele ciekawych aromatów.

Przepis na wołowinę po burgundzku

Składniki

  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1,5 kg wołowiny,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • cebula,
  • 8 małych cebulek szalotek,
  • 300 g małych pieczarek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Boczek pokrój na większą kostkę, to samo zrób z mięsem wołowym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż do zarumienienia, następnie zdejmij go z patelni i podsmaż wołowinę. Po wysmażeniu dorzuć ją do boczku.
  2. Marchew i pora obierz i pokrój w plasterki. Czosnek również obierz z łupin i przeciśnij go przez praskę. Cebulę posiekaj na drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię, na której smażone było mięso. Na sam koniec przypraw je solą, pieprzem i dodaj mąkę pszenną. Całość smaż przez następne 3 minuty.
  3. Do wysmażonych warzyw wlej bulion, wino i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj wysmażone mięso, a także liście laurowe i suszony tymianek. Ponownie zagotuj i co jakiś czas mieszaj.
  4. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 2,5 godziny.
  5. Pod koniec pieczenia zajmij się okrasą warzywną. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną szalotkę i pieczarki. Całość smaż przez kilka minut, a następnie 20 minut przed końcem pieczenia, obsyp tym mięso. Ponownie zapiecz. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: