Ciasto, którego nie musisz piec. Wystarczy wymieszać te trzy składniki i jest prawie gotowe

Ciasto bez pieczenia to coś, co dla wielu z nas jest nie lada gratką. Szybkie w przygotowaniu, a na dodatek niezwykle smaczne, również potrafi zrobić wrażenie na gościach. Wystarczy, że połączymy te trzy składniki i możemy cieszyć się obłędnym deserem.

Niektóre ciasta potrafią podbić serce bardzo szybko. I to ciasto bez pieczenia z trzech składników jest właśnie jednym z nich. Podpowiadamy, jak je przygotować, by zajadała się nim cała rodzina i goście.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Ciasto bez pieczenia z trzech składników. Przygotowuje się je wręcz błyskawicznie 

Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na to, by spędzać długi czas w kuchni. Trzy składniki wystarczą, by szybko cieszyć się doskonałym deserem. Smak tego ciasta jest wręcz niezapomniany, a na dodatek świetnie się prezentuje. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 900 g mleka zagęszczonego, 
  • 700 g herbatników,  
  • 3 cytryny. 

Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz piekarnika. Sposób przygotowania krok po kroku 

Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie chcą marnować czasu w kuchni lub nie mają piekarnika. Jest bardzo słodkie, ale nuta cytryny nadaje mu kwaśnego charakteru. Zdecydowanie wyróżnia się tym na tle innych ciast.  

Sposób przygotowania: 

  1. Z cytryn wyciśnij sok, a następnie połącz go z mlekiem zagęszczonym. Miksuj całość na wysokich obrotach, aż powstanie jednolita masa. 
  2. Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.  
  3. Powstałą masę podziel na cztery części. Jedną wylej na warstwę herbatników. Następnie znów wylej masę i przełóż herbatnikami. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania masy. 
  4. Wierzch posyp rozdrobnionymi drobno ciastkami. 
  5. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, by stężało.  
  6. Podawaj na zimno z owocowymi musami lub lodami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.