Kotlety mielone to prawdziwy rarytas. Świetnie smakują z ziemniakami i ulubioną surówką - na przykład z kapusty pekińskiej czy pora i marchewki. Na szczęście wykonanie nie jest takie trudne i może się za gotowanie zabrać każdy. Podpowiadamy, jak zrobić idealne mielone - co dodać do masy i na jakim tłuszczu je smażyć.
Do masy na kotlety mielone większość z nas dodaje bułkę tartą. Okazuje się jednak, że warto zastąpić ją pewnym składnikiem. Wystarczy, że wsypiemy kaszę mannę, by nasze kotlety zyskały całkiem nowy, pyszny smak. Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli chcemy skorzystać z tego sposobu, warto pamiętać, że na 0,5 kg mięsa mielonego wystarczy użyć 50 g kaszy manny. Takie proporcje zapewnią idealną konsystencję oraz przepyszne kotlety mielone.
Okazuje się, że to, na jakim tłuszczu będziemy smażyć kotlety mielone, ma duże znaczenie. Odpowiedni tłuszcz nie tylko poprawi smak mięsa, ale też wpłynie na jego wilgotność i fakturę. Smażenie na smalcu jest sposobem naszych babć, który warto praktykować do dziś. Warto jednak pamiętać, że kotlety zyskają charakterystyczny posmak, który nie każdemu może pasować.
W takiej sytuacji doskonałą alternatywą jest smażenie kotletów na maśle klarowanym. Pozostawi na kotletach maślany posmak. Będą też o wiele bardziej soczyste i delikatne niż te, które smażone byłyby na oleju roślinnym.