Robisz kotlety mielone, ale nie masz bułki tartej? Może to i lepiej. Wsyp to do masy, a będą obłędne

Kotlety mielone to jedne z najlepszych kotletów, które goszczą na stołach Polaków. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio wyrobiona masa. Okazuje się jednak, że warto zapomnieć o bułce tartej, a dodać do masy na kotlety ten składnik.

Kotlety mielone to prawdziwy rarytas. Świetnie smakują z ziemniakami i ulubioną surówką - na przykład z kapusty pekińskiej czy pora i marchewki. Na szczęście wykonanie nie jest takie trudne i może się za gotowanie zabrać każdy.  Podpowiadamy, jak zrobić idealne mielone - co dodać do masy i na jakim tłuszczu je smażyć. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Jak zrobić idealne mielone? Wsyp ten składnik do masy na kotlety, a będą obłędne 

Do masy na kotlety mielone większość z nas dodaje bułkę tartą. Okazuje się jednak, że warto zastąpić ją pewnym składnikiem. Wystarczy, że wsypiemy kaszę mannę, by nasze kotlety zyskały całkiem nowy, pyszny smak. Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Jeśli chcemy skorzystać z tego sposobu, warto pamiętać, że na 0,5 kg mięsa mielonego wystarczy użyć 50 g kaszy manny. Takie proporcje zapewnią idealną konsystencję oraz przepyszne kotlety mielone. 

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? To ma o wiele większe znaczenie, niż myślisz 

Okazuje się, że to, na jakim tłuszczu będziemy smażyć kotlety mielone, ma duże znaczenie. Odpowiedni tłuszcz nie tylko poprawi smak mięsa, ale też wpłynie na jego wilgotność i fakturę. Smażenie na smalcu jest sposobem naszych babć, który warto praktykować do dziś. Warto jednak pamiętać, że kotlety zyskają charakterystyczny posmak, który nie każdemu może pasować. 

W takiej sytuacji doskonałą alternatywą jest smażenie kotletów na maśle klarowanym. Pozostawi na kotletach maślany posmak. Będą też o wiele bardziej soczyste i delikatne niż te, które smażone byłyby na oleju roślinnym.

Więcej o: