Wśród tradycyjnych, polskich wypieków nie brakuje rozmaitych smakowitości, zaczynając od pulchnych, drożdżowych bab, a kończąc na kruchych specjałach z dodatkiem sezonowych owoców. Jesienią nic nie poprawi humoru tak jak sernik z dodatkiem polewy czekoladowej. Słodycz idealnie pasuje do kawy, herbaty i rozgrzewających naparów.
Najprostsze rozwiązania, często okazują się tym najlepszymi. Ta zasada obowiązuje także w kuchni i wypiekaniu wspaniałych, słodkich ciast. Niemal każdy lubi piętrowe torty lub przekładańce z kilkoma masami, jednak mało kto ma czas i siłę, by je często szykować. Właśnie na takie okazje warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na sernik, a kto jak kto, ale babcia Ani robi go najlepiej pod słońcem.
Sernik z przepisu babci Ani jest prosty w przygotowaniu. Obejdzie się też bez wymyślnych składników - potrzebujemy jedynie dobrej jakości twarogu sernikowego oraz kremowego mascarpone. Nie obejdzie się też bez jaj, tu jednak warto ubić oddzielnie żółtka, a na koniec białka i dodać je do gotowej masy serowej. Duet da jedwabisty i kremowy efekt oraz delikatny, puszysty smak. Na koniec tylko dekoracja z białej czekolady i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania: