Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty

Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet nie może się nie udać!

Wśród tradycyjnych, polskich wypieków nie brakuje rozmaitych smakowitości, zaczynając od pulchnych, drożdżowych bab, a kończąc na kruchych specjałach z dodatkiem sezonowych owoców. Jesienią nic nie poprawi humoru tak jak sernik z dodatkiem polewy czekoladowej. Słodycz idealnie pasuje do kawy, herbaty i rozgrzewających naparów. 

Sernik babci Ani nie ma sobie równych. Połącz dwie masy i gotowe!

Najprostsze rozwiązania, często okazują się tym najlepszymi. Ta zasada obowiązuje także w kuchni i wypiekaniu wspaniałych, słodkich ciast. Niemal każdy lubi piętrowe torty lub przekładańce z kilkoma masami, jednak mało kto ma czas i siłę, by je często szykować. Właśnie na takie okazje warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na sernik, a kto jak kto, ale babcia Ani robi go najlepiej pod słońcem. 

Sernik z przepisu babci Ani jest prosty w przygotowaniu. Obejdzie się też bez wymyślnych składników - potrzebujemy jedynie dobrej jakości twarogu sernikowego oraz kremowego mascarpone. Nie obejdzie się też bez jaj, tu jednak warto ubić oddzielnie żółtka, a na koniec białka i dodać je do gotowej masy serowej. Duet da jedwabisty i kremowy efekt oraz delikatny, puszysty smak. Na koniec tylko dekoracja z białej czekolady i gotowe! 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Niezawodny przepis na sernik babci Ani. Jest gotowy w okamgnieniu

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 250 g mascarpone,
  • szklanka cukru,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • opakowanie budyniu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Oddziel żółtka od białek. 
  2. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj mascarpone oraz ser twarogowy. Wskazówka - nabiał dodawaj stopniowo, wszystko cały czas miksując na niewielkich obrotach. 
  3. Gdy sery ładnie się połączą, dolej śmietankę kremówkę oraz budyń. Gotową masę odstaw. 
  4. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  5. Białka dodaj do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Sernik piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. 
  7. Na koniec polej sernik polewą z białej czekolady i ozdób np. płatkami kwiatków lub innymi uroczymi elementami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.