Wygląda jak istne dzieło sztuki, ale nie nacieszysz nią oka zbyt długo. Ta tarta znika błyskawicznie

Tarta z jabłkami wygląda jak istne dzieło sztuki, ale na tym się nie kończy. Jej smak jesieni niebywale kusi i nie sposób mu się oprzeć. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie zamierzacie spędzać dużo czasu w kuchni - wypróbujcie ten przepis.

Tarta z jabłkami to deser, który z pewnością zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego w kwestii deserów gościa. Warto pamiętać, że klucz do sukcesu tkwi w tym, jaki rodzaj jabłek wybierzemy. Podpowiadamy, co zrobić, by tarta z jabłkami smakowała jak najlepiej.  

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Tarta z jabłkami, która wygląda obłędnie. I równie wspaniale smakuje 

Tarta z jabłkami w formie różyczek jest ciastem zachwycającym, a jednocześnie bardzo prostym w przygotowaniu. Zawijanie jabłek jest bardzo proste i nie dostarcza żadnych trudności, a całkowicie odmienia sposób postrzegania ciasta. Warto więc zaszaleć, by zaskoczyć domowników. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki: 

  • 80 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru,  
  • 1 jajko,  
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,  
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 2 szklanki mąki,  
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (opcjonalnie), 
  • niecałe 2 budynie waniliowe,  
  • 500 ml mleka,  
  • 3 łyżki cukru, 
  • 200 ml mleka do budyniu. 

Dodatkowe składniki: 

  • 4 szklanki wody,  
  • 3 szklanki cukru,  
  • 4 jabłka. 

Jak zrobić tartę z jabłkami? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Masło i cukier puder przekładamy do miski, a następnie mieszamy. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz sól. Miksujemy, dodając mąkę pszenną i zmielone orzechy. Orzechy można pominąć. 
  2. Stolnicę podsypujemy mąką, by ciasto się nie przykleiło. Wykładamy je na nią i wyrabiamy. Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. 
  3. Do miski wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. 500 ml mleka podgrzewamy, dodając do niego cukier, a następnie wlewamy rozpuszczony proszek. Gotujemy do momentu zgęstnienia.  
  4. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.  
  5. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i moczymy w niej jabłka przez 2-3 minuty.  
  6. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Dopasowujemy brzegi do formy na tartę. Robimy dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 
  7. Zalewamy upieczoną tartę budyniem. Jabłka zawijamy w różyczki i układamy na tarcie. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na przykład z gałką lodów. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.