Tarta z jabłkami to deser, który z pewnością zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego w kwestii deserów gościa. Warto pamiętać, że klucz do sukcesu tkwi w tym, jaki rodzaj jabłek wybierzemy. Podpowiadamy, co zrobić, by tarta z jabłkami smakowała jak najlepiej.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Tarta z jabłkami, która wygląda obłędnie. I równie wspaniale smakuje
Tarta z jabłkami w formie różyczek jest ciastem zachwycającym, a jednocześnie bardzo prostym w przygotowaniu. Zawijanie jabłek jest bardzo proste i nie dostarcza żadnych trudności, a całkowicie odmienia sposób postrzegania ciasta. Warto więc zaszaleć, by zaskoczyć domowników. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 80 g masła,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (opcjonalnie),
- niecałe 2 budynie waniliowe,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 ml mleka do budyniu.
Dodatkowe składniki:
- 4 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru,
- 4 jabłka.
Jak zrobić tartę z jabłkami? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Masło i cukier puder przekładamy do miski, a następnie mieszamy. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz sól. Miksujemy, dodając mąkę pszenną i zmielone orzechy. Orzechy można pominąć.
- Stolnicę podsypujemy mąką, by ciasto się nie przykleiło. Wykładamy je na nią i wyrabiamy. Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Do miski wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. 500 ml mleka podgrzewamy, dodając do niego cukier, a następnie wlewamy rozpuszczony proszek. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
- Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i moczymy w niej jabłka przez 2-3 minuty.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Dopasowujemy brzegi do formy na tartę. Robimy dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Zalewamy upieczoną tartę budyniem. Jabłka zawijamy w różyczki i układamy na tarcie. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na przykład z gałką lodów. Smacznego!