Te pieczone ziemniaki są tak pyszne, że wystrzelą cię z kapci. Nikt nie przygotowuje ich w ten sposób, a to błąd

Pieczone ziemniaki to już klasyka. W wielu domach podawane są do obiadu zamiast standardowego puree, jednak w tej wersji sprawdzą się również jako przekąska imprezowa. Temu smakowi nie da się oprzeć, a wszystko za sprawą słonego dodatku.

Lubicie chrupiące ziemniaczki? Jeśli tak, to ten przepis jest wprost stworzony dla Was. Nie jest to jednak kolejna nudna receptura z mało zaskakującym efektem końcowym. Ziemniaki doprawione tą kompozycją przypraw i z dodatkiem słonego sera powalą na kolana wszystkich smakoszy. Podawaj je jako dodatek do obiadu lub przekąskę imprezową. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Składniki:

  • 500 g najmniejszych ziemniaków, jakie znajdziesz,
  • 200 g sera typu feta,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki sezamu,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy.

Pieczone ziemniaczki z serem feta. Tego przysmaku nie odmówi sobie nikt

Ziemniaki do pieczenia najlepiej wybierać młode i małe, tak by ich skórka nie była zbyt twarda. Jeśli jednak się to nie uda, zwykłe duże ziemniaki również się nadadzą. Kroimy je na pół lub w mniejsze kawałki i płuczemy w lodowatej wodzie. Następnie dokładnie wysuszamy ściereczką. Przekładamy je do miski i przygotowujemy marynatę.

Do osobnego naczynia wlewamy oliwę lub olej i dodajemy wszystkie przyprawy. Ich ilość, choć określone w przepisie, może się zmieniać w zależnie od preferencji. Gotową marynatę wylewamy na ziemniaki i dokładnie wmasowujemy w każdy kawałek. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki sera typu feta i wkładamy do piekarnika. Przekąskę pieczemy przez 20-30 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika powinny być chrupiące, a ser dopełni intensywny smak przypraw. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.