• Link został skopiowany

Włoska babcia zdradza przepis na niezastąpione danie rodem z Mediolanu. Królują dwa proste składniki

Włoska nonna zdradza przepis na niezawodne danie prosto z tłocznych ulic i gwarnych domów Mediolanu. Klasyka łączy ze sobą ryż i pomidory, jednak wisienką na torcie jest soczyste mięso z iście włoskim twistem. Ten rarytas rozgrzeje brzuchy w jesienne popołudnia - banalny w przygotowaniu i arcysmaczny.
Włoska babcia robi klasyczne risotto
Fot. nonnapiaa - TikTok

Nie ma nic lepszego niż klasyczna kuchnia włoska. Dania rodem z Italii to przede wszystkim dojrzewające na słońcu pomidory, obłędne makarony, świeże zioła i proste receptury. Tym razem prezentujemy przepis na mediolański rarytas bazujący na ryżu i pomidorach. Gwarantujemy, że smak zadowoli nawet największych smakoszy. 

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Włoska nonna zdradza przepis na kultowe danie rodem z Mediolanu

Gdy za oknem plucha i chłód, warto rozgrzać nastroje w kuchni. Jesienią idealnie sprawdzą się przepisy pełne aromatów, bogate w sycące składniki. Właśnie dlatego włoska klasyka to doskonały wybór. Mowa tu o risotto milanese, czyli kultowych smakach rodem z Mediolanu. Odpowiednio przygotowane składniki dadzą niesamowity efekt, a każdy kęs będzie dosłownie rozpływał się w ustach. 

Jak radzi włoska nonna Pia, która prężnie działa w mediach społecznościowych pod nazwą @nonnapia_insta, kluczem do zrobienia idealnego risotto mediolańskiego są oczywiście świeże i najlepsze jakościowo składniki. Nie może zabraknąć domowego sosu pomidorowego, mielonego mięsa, czosnku, przypraw i naszej wisienki na torcie, czyli ryżu. Te produkty połączone w dobrej kolejności gwarantują efekt wow, który zasmakuje zarówno na co dzień, jak i od święta. 

Przepis na risotto mediolańskie - klasyka z mięsem i pomidorami 

Na wstępie warto dodać, że włoska babcia nie zdradza szczegółowego składu. Szczególnie tajemnicza jest gramatura składników, wszystko tu dodajemy na przysłowiowe oko. 

Składniki: 

  • porcja mielonego mięsa, 
  • ząbek czosnku, 
  • biała cebula, 
  • kawałek selera, 
  • sól, 
  • oliwa, 
  • ryż (najlepiej do risotto), 
  • słój domowego sosu pomidorowego (można zastąpić passatą), 
  • solidna porcja parmezanu i mozzarelli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka przełóż mięso, rozdrobnij je w dłoniach. 
  2. Dodaj drobno pokrojony czosnek, cebulę i seler. Składniki posól i zalej oliwą. Mięso smaż, aż ładnie się zarumieni. 
  3. Po kilku minutach składniki zalej pomidorowym sosem. Dodaj do niego garść parmezanu. Duś kolejne 5-10 minut. 
  4. W tym czasie zacznij gotować ryż według klasycznej metody - zapomnij o woreczkach. 
  5. Do gotowego, ale nie przegotowanego ryżu, przelej sos i mięso. Dodaj hojną porcję mozzarelli i parmezanu. Wszystko zamieszaj i gotowe. Teraz wystarczy przełożyć danie na talerze. Wierzch można dodatkowo posypać serem. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: