Nie ma nic lepszego niż klasyczna kuchnia włoska. Dania rodem z Italii to przede wszystkim dojrzewające na słońcu pomidory, obłędne makarony, świeże zioła i proste receptury. Tym razem prezentujemy przepis na mediolański rarytas bazujący na ryżu i pomidorach. Gwarantujemy, że smak zadowoli nawet największych smakoszy.
Gdy za oknem plucha i chłód, warto rozgrzać nastroje w kuchni. Jesienią idealnie sprawdzą się przepisy pełne aromatów, bogate w sycące składniki. Właśnie dlatego włoska klasyka to doskonały wybór. Mowa tu o risotto milanese, czyli kultowych smakach rodem z Mediolanu. Odpowiednio przygotowane składniki dadzą niesamowity efekt, a każdy kęs będzie dosłownie rozpływał się w ustach.
Jak radzi włoska nonna Pia, która prężnie działa w mediach społecznościowych pod nazwą @nonnapia_insta, kluczem do zrobienia idealnego risotto mediolańskiego są oczywiście świeże i najlepsze jakościowo składniki. Nie może zabraknąć domowego sosu pomidorowego, mielonego mięsa, czosnku, przypraw i naszej wisienki na torcie, czyli ryżu. Te produkty połączone w dobrej kolejności gwarantują efekt wow, który zasmakuje zarówno na co dzień, jak i od święta.
Na wstępie warto dodać, że włoska babcia nie zdradza szczegółowego składu. Szczególnie tajemnicza jest gramatura składników, wszystko tu dodajemy na przysłowiowe oko.
Składniki:
Sposób przygotowania: