• Link został skopiowany

Tą zupą wszyscy zajadaliśmy się trzydzieści lat temu. Jak zrobić kultową ryżankę? Łatwizna

Jakie zupy najlepiej wspominacie z dzieciństwa? Wielu z was zapewne wymieni kartoflankę, barszczyk, zacierkową, ale czy ktoś pamięta jeszcze o ryżance? Ta zupa nie tylko jest pyszna i tania, to jeszcze robi się ją w mgnieniu oka. Podstawą jest ryż, trochę rosołu i jeden ważny składnik.
Ryżanka - wszyscy w dzieciństwie się nią zajadaliśmy
BW Folsom /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ryżanka to zupa rach-ciach i smak. Przepis jest banalny, smak za to - niebanalny. To kolejna potrawa, która udowadnia nam, że w prostocie tkwi perfekcja. Ryżanka gościła w przedszkolnym menu, w kuchni naszych mam i babć oraz w barach mlecznych. Jak ją zrobić, żeby smakowała, jak za dawnych lat? Oczywiście jeśli masz trochę rosołu, to czas gotowania się skróci, ale nie zapomnij o maśle. Ono nada zupie głębi i lepszego smaku. 

Zobacz wideo

Ukochana zupa naszego dzieciństwa. Jak zrobić ryżankę?

Składniki:

  • 2 l bulionu lub czystego rosołu
  • 150 g ryżu
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (mogą być z rosołu)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, odrobina curry, ziele angielskie, liście laurowe (jeśli nie było ich w rosole)
  • do podania posiekana natka pietruszki lub koperek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. 
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj całość kilka minut. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Ryż wysyp na sito i przepłucz pod zimną wodą. Dodaj do garnka i smaż, aż zacznie robić się szklisty. Kiedy ryż wchłonie część tłuszczu, zalej całość bulionem. 
  4. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz curry i gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż ryż będzie miękki. 
  5. Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz dodać zupie mocy, dodaj także odrobinę chili. 

Ryżanka nie musi być nudna i mdła - klucz zawsze tkwi w przyprawach oraz w miłości. Bo gotowanie to przecież wyznanie miłosne, czyż nie?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: