Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ryżanka to zupa rach-ciach i smak. Przepis jest banalny, smak za to - niebanalny. To kolejna potrawa, która udowadnia nam, że w prostocie tkwi perfekcja. Ryżanka gościła w przedszkolnym menu, w kuchni naszych mam i babć oraz w barach mlecznych. Jak ją zrobić, żeby smakowała, jak za dawnych lat? Oczywiście jeśli masz trochę rosołu, to czas gotowania się skróci, ale nie zapomnij o maśle. Ono nada zupie głębi i lepszego smaku.
Ukochana zupa naszego dzieciństwa. Jak zrobić ryżankę?
Składniki:
- 2 l bulionu lub czystego rosołu
- 150 g ryżu
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki (mogą być z rosołu)
- łyżka masła
- sól, pieprz, odrobina curry, ziele angielskie, liście laurowe (jeśli nie było ich w rosole)
- do podania posiekana natka pietruszki lub koperek
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i podsmażaj całość kilka minut. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Ryż wysyp na sito i przepłucz pod zimną wodą. Dodaj do garnka i smaż, aż zacznie robić się szklisty. Kiedy ryż wchłonie część tłuszczu, zalej całość bulionem.
- Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz curry i gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż ryż będzie miękki.
- Pod koniec gotowania dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz dodać zupie mocy, dodaj także odrobinę chili.
Ryżanka nie musi być nudna i mdła - klucz zawsze tkwi w przyprawach oraz w miłości. Bo gotowanie to przecież wyznanie miłosne, czyż nie?