Polaków i Niemców łączy miłość do ziemniaków. Nasi zachodni sąsiedzi, podobnie jak Polacy, opracowali na przestrzeni lat wiele przepisów na smaczne potrawy z udziałem tych warzyw. W czołówce najbardziej popularnych dań kuchni niemieckiej znajduje się zapiekanka ziemniaczana. Jeden z wielu wariantów tej potrawy zakłada dodanie nietypowego składnika - zielonego groszku.
Zielony groszek nadaje zapiekance wyjątkowego smaku. Jest dzięki temu nie tylko bardziej kolorowa, ale i chrupiąca. Zapiekanka w wersji niemieckiej to szybki sposób na pyszny i sycący obiad z dodatkiem warzyw, ciągnącego się sera oraz aromatycznych przypraw. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o sowitą dokładkę.
Składniki:
Ziemniaki opłucz, obierz i gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij je z wody, odcedź i zostaw na chwilę do ostudzenia. W międzyczasie umyj i obierz marchewkę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
Przygotuj patelnię. Na rozgrzanym oleju (lub oliwie) podsmaż groszek oraz pokrojoną marchewkę. Kiedy warzywa się zarumienią, przykryj je pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Jajka wbij do miseczki. Dodaj mleko oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Ugotowane ziemniaki pokrój w grube talarki i ułóż na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce lub formie do pieczenia. Na warstwę ziemniaczaną wyłóż podsmażoną marchewkę z groszkiem. Na koniec zalej wszystko przyprawioną masą jajeczną.
Wierzch potrawy oprósz startym żółtym serem. Naczynie z zapiekanką umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut. Gotowe danie wyjmij z urządzenia, pokrój i podawaj na talerze w towarzystwie świeżej surówki lub sałatki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl