Zapiekanka ziemniaczana z nietypowym dodatkiem. Niemcy zajadają się nią niemal codziennie

Zapiekanka to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Danie to - proste i szybkie w przygotowaniu - jest niezwykle uniwersalne. Pozwala bowiem na wykorzystanie niemal każdego produktu, zalegającego w lodówce. Nasi niemieccy sąsiedzi lubują się przede wszystkim w zapiekance ziemniaczanej z... groszkiem. Dlaczego jest tak popularna? Wyjaśniamy.

Polaków i Niemców łączy miłość do ziemniaków. Nasi zachodni sąsiedzi, podobnie jak Polacy, opracowali na przestrzeni lat wiele przepisów na smaczne potrawy z udziałem tych warzyw. W czołówce najbardziej popularnych dań kuchni niemieckiej znajduje się zapiekanka ziemniaczana. Jeden z wielu wariantów tej potrawy zakłada dodanie nietypowego składnika - zielonego groszku.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z niemieckim twistem. Zielony groszek nadaje smaku i chrupkości

Zielony groszek nadaje zapiekance wyjątkowego smaku. Jest dzięki temu nie tylko bardziej kolorowa, ale i chrupiąca. Zapiekanka w wersji niemieckiej to szybki sposób na pyszny i sycący obiad z dodatkiem warzyw, ciągnącego się sera oraz aromatycznych przypraw. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o sowitą dokładkę. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego),
  • 200 ml mleka,
  • 60 g sera żółtego,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny lub oliwa do smażenia,
  • odrobina masła i bułki tartej.

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i groszkiem. Sposób przygotowania

Ziemniaki opłucz, obierz i gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij je z wody, odcedź i zostaw na chwilę do ostudzenia. W międzyczasie umyj i obierz marchewkę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. 

Przygotuj patelnię. Na rozgrzanym oleju (lub oliwie) podsmaż groszek oraz pokrojoną marchewkę. Kiedy warzywa się zarumienią, przykryj je pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Jajka wbij do miseczki. Dodaj mleko oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość wymieszaj do połączenia składników.

Ugotowane ziemniaki pokrój w grube talarki i ułóż na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce lub formie do pieczenia. Na warstwę ziemniaczaną wyłóż podsmażoną marchewkę z groszkiem. Na koniec zalej wszystko przyprawioną masą jajeczną. 

Wierzch potrawy oprósz startym żółtym serem. Naczynie z zapiekanką umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut. Gotowe danie wyjmij z urządzenia, pokrój i podawaj na talerze w towarzystwie świeżej surówki lub sałatki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.