Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki zapiekane to fantastyczny pomysł na obiad i nie muszą być zapiekane jedynie z mięsem mielonym lub szpinakiem, chociaż te wersje także są przepyszne. Ostatnio jednak wymyśliłam inną wersję zapiekanych naleśników. Połączyłam wędzoną makrelę z twarogiem i odrobiną czosnku. To połączenie jest tak fantastyczne, że chyba nie będę się ograniczać jedynie do naleśników. Z nim wyjdą także krokiety, pierogi, a nawet kluski ziemniaczane.
Naleśniki zapiekane z wyjątkowym farszem
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 pełna szklanka miałkiej mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
- 2 większe jajka
- szczypta soli
- dwie łyżki roztopionego masła
Składniki na farsz:
- 1 duża wędzona makrela
- kostka półtłustego twarogu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Kiedy chcesz usmazyć najlepsze naleśniki, pamiętaj o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli oraz mleko i wodę. Jajka roztrzep i dodaj do miski z ciastem. Za pomocą miksera na średnich obrotach ubij jasne, lejące się ciasto. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem naleśnikowym odstaw na kilkanaście minut.
- Kiedy ciasto naleśnikowe odpoczywa, zajmij się farszem. Makrelę dokładnie obierz z ości i włóż do miski. Twaróg także przełóż do miski oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj widelcem, dopraw solą i pieprzem.
- Na porządnie rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Powinny być cieniutkie i dość spore. Kiedy ostygną, nasmaruj je farszem z ryby i sera. Zwiń jak krokiety lub w rulon. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Na naleśniki w naczyniu możesz dodać odrobinę roztopionego masła, lub położyć starty ser. Zapiekaj, aż naleśniki nabiorą złotego koloru.
Takie naleśniki możesz przygotować także z wędzonego morszczuka, łososia lub wędzonego śledzia. Taki obiad jest idealny na piątek, świątek i niedzielę, a to, jaką rybę wymieszasz z twarogiem, zależy tylko od ciebie.