Naleśniki zapiekane z tym farszem mogą podbić świat. Tego połączenia nikt się nie spodziewa

Wszyscy kochamy naleśniki. To jedno z dań, które można modyfikować bez końca. Naleśniki możemy jeść na słodko z dżemem lub bitą śmietaną, ale także na słono i dziś wam zdradzimy jeden z przepisów. Zapiekane naleśniki z tym farszem to mistrzostwo, ale połączenie może budzić lekkie zdziwienie. Chodzi o rybę i ser.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki zapiekane to fantastyczny pomysł na obiad i nie muszą być zapiekane jedynie z mięsem mielonym lub szpinakiem, chociaż te wersje także są przepyszne. Ostatnio jednak wymyśliłam inną wersję zapiekanych naleśników. Połączyłam wędzoną makrelę z twarogiem i odrobiną czosnku. To połączenie jest tak fantastyczne, że chyba nie będę się ograniczać jedynie do naleśników. Z nim wyjdą także krokiety, pierogi, a nawet kluski ziemniaczane. 

Zobacz wideo

Naleśniki zapiekane z wyjątkowym farszem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 pełna szklanka miałkiej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej
  • 2 większe jajka
  • szczypta soli
  • dwie łyżki roztopionego masła

Składniki na farsz:

  • 1 duża wędzona makrela
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kiedy chcesz usmazyć najlepsze naleśniki, pamiętaj o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli oraz mleko i wodę. Jajka roztrzep i dodaj do miski z ciastem. Za pomocą miksera na średnich obrotach ubij jasne, lejące się ciasto. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem naleśnikowym odstaw na kilkanaście minut. 
  3. Kiedy ciasto naleśnikowe odpoczywa, zajmij się farszem. Makrelę dokładnie obierz z ości i włóż do miski. Twaróg także przełóż do miski oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj widelcem, dopraw solą i pieprzem. 
  4. Na porządnie rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Powinny być cieniutkie i dość spore. Kiedy ostygną, nasmaruj je farszem z ryby i sera. Zwiń jak krokiety lub w rulon. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. 
  5. Na naleśniki w naczyniu możesz dodać odrobinę roztopionego masła, lub położyć starty ser. Zapiekaj, aż naleśniki nabiorą złotego koloru.

Takie naleśniki możesz przygotować także z wędzonego morszczuka, łososia lub wędzonego śledzia. Taki obiad jest idealny na piątek, świątek i niedzielę, a to, jaką rybę wymieszasz z twarogiem, zależy tylko od ciebie.

Więcej o: