Mrozowska łączy 4 składniki. O jednym z nich nikt by nie pomyślał. Są smaczniejsze od zwykłych placków

Jakie dania na jesień? Monika Mrozowska ma sposób na chandrę i jednocześnie przepisy na obłędne smakołyki. W roli głównej góralskie rarytasy, czyli moskole, słodkie bułeczki i owsiany budyń. Wszystko przygotujesz bez większego wysiłku i ze swojskich, tanich produktów.

Jesienią warto zadbać o pożywne, ciepłe i dobrze zbilansowane posiłki, lecz nie można zapominać o kubkach smakowych. I tu jak radzi Monika Mrozowska góralskie smaki sprawdzą się znakomicie. Na liście nie brakuje klasyki, ale też słodkich łakoci.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepisy Moniki Mrozowskiej na jesień. Jak zrobić dobre moskole?

Nie da się ukryć, że tradycyjna, polska kuchnia ma wiele do zaoferowania. Zamiast sięgać po wymyślne przepisy z innych kultur, warto zanurzyć się w naszej zwykłej, swojskiej kuchennej poezji. Podobnie uważa Monika Mrozowska, dla której synonimem jesieni są przysmaki rodem z gór i Podhala. Właśnie dlatego na jesienną aurę poleca proste i smakowite przepisy, którym nikt się nie oprze. Na liście znajdziemy trzy obłędne propozycje. Zaczniemy jednak od ziemniaczanej klasyki. Podhalańskie moskole zna niemal każdy, a jeśli nie to warto tę zaległości nadrobić. Do przygotowania tych prostych placków autorstwa Mrozowskiej potrzebujemy:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki tortowej orkiszowej,
  • jajko,
  • szklankę jogurtu kokosowego,
  • sól,
  • masło. 

Przygotowanie jest równie banalne co skład. Ugotowane ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) dokładnie ugniatamy. Dodajemy do nich mąkę, jogurt, jajko i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy wałek. Później wystarczy pokroić go na plastry, uformować placuszki i piec je na suchej patelni, aż się mocno przyrumienią z dwóch stron. Gotowe moskole serwujemy z masłem.

Moskole, fot. Shedu / iStock
Moskole, fot. Shedu / iStock Moskole, fot. Shedu / iStock

Monika Mrozowska dzieli się słodkim przepisem. Malinianki, czyli bułki z malinami

Następne w kolejce są drożdżowe bułeczki z dodatkiem malin. Potrzebować będziemy: 

  • 250 g mąki tortowej orkiszowej,
  • 3 g suszonych drożdży,
  • 100 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • jajko,
  • 70 g masła,
  • szczyptę soli
  • dodatkowo maliny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od połączenia drożdży z odrobiną cukru i ciepłą wodą. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i łączymy z mąką, jajkiem, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto. 
  2. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy, odrywamy porcję i formujemy bułeczki lub drożdżówki. 
  3. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Później na wierzch bułek wykładamy po łyżce malin. 
  4. Gotowe bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. 

Jak zrobić owsiankę z budyniem? Rozgrzewający deser z malinami to hit na jesienną pogodę

Idealna na deser czy drugie śniadanie. Owsianka w tym wydaniu idealnie sprawdzi się podczas chłodnych miesięcy. Możemy urozmaicić jej smak ulubionymi owocami. Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka owsianego,
  • 2 łyżki erytrolu lub cukru, 
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 400 g mrożonych malin,
  • szklanka naturalnego soku jabłkowego. 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce włóż do garnka, zalej sokiem i gotuj, aż płyn ładnie się zredukuje. 
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo wlewaj mleko. 
  3. Na koniec dosyp mąkę, ponownie mieszaj i gotuj na małym ogniu. 
  4. Gdy nasz budyń zacznie się gotować, wyłącz gaz, mieszaj i gotowe. 
  5. Na koniec przełóż go do miseczek, udekoruj malinami i gotowe. 
Więcej o: