Jakie dania na jesień? Monika Mrozowska ma sposób na chandrę i jednocześnie przepisy na obłędne smakołyki. W roli głównej góralskie rarytasy, czyli moskole, słodkie bułeczki i owsiany budyń. Wszystko przygotujesz bez większego wysiłku i ze swojskich, tanich produktów.
Jesienią warto zadbać o pożywne, ciepłe i dobrze zbilansowane posiłki, lecz nie można zapominać o kubkach smakowych. I tu jak radzi Monika Mrozowska góralskie smaki sprawdzą się znakomicie. Na liście nie brakuje klasyki, ale też słodkich łakoci.
REKLAMA
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepisy Moniki Mrozowskiej na jesień. Jak zrobić dobre moskole?
Nie da się ukryć, że tradycyjna, polska kuchnia ma wiele do zaoferowania. Zamiast sięgać po wymyślne przepisy z innych kultur, warto zanurzyć się w naszej zwykłej, swojskiej kuchennej poezji. Podobnie uważa Monika Mrozowska, dla której synonimem jesieni są przysmaki rodem z gór i Podhala. Właśnie dlatego na jesienną aurę poleca proste i smakowite przepisy, którym nikt się nie oprze. Na liście znajdziemy trzy obłędne propozycje. Zaczniemy jednak od ziemniaczanej klasyki. Podhalańskie moskole zna niemal każdy, a jeśli nie to warto tę zaległości nadrobić. Do przygotowania tych prostych placków autorstwa Mrozowskiej potrzebujemy:
500 g ugotowanych ziemniaków,
250 g mąki tortowej orkiszowej,
jajko,
szklankę jogurtu kokosowego,
sól,
masło.
Przygotowanie jest równie banalne co skład. Ugotowane ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) dokładnie ugniatamy. Dodajemy do nich mąkę, jogurt, jajko i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto i formujemy wałek. Później wystarczy pokroić go na plastry, uformować placuszki i piec je na suchej patelni, aż się mocno przyrumienią z dwóch stron. Gotowe moskole serwujemy z masłem.
Monika Mrozowska dzieli się słodkim przepisem. Malinianki, czyli bułki z malinami
Następne w kolejce są drożdżowe bułeczki z dodatkiem malin. Potrzebować będziemy:
250 g mąki tortowej orkiszowej,
3 g suszonych drożdży,
100 ml wody,
4 łyżki cukru,
jajko,
70 g masła,
szczyptę soli
dodatkowo maliny.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od połączenia drożdży z odrobiną cukru i ciepłą wodą. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i łączymy z mąką, jajkiem, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy, odrywamy porcję i formujemy bułeczki lub drożdżówki.
Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Później na wierzch bułek wykładamy po łyżce malin.
Gotowe bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Jak zrobić owsiankę z budyniem? Rozgrzewający deser z malinami to hit na jesienną pogodę
Idealna na deser czy drugie śniadanie. Owsianka w tym wydaniu idealnie sprawdzi się podczas chłodnych miesięcy. Możemy urozmaicić jej smak ulubionymi owocami. Składniki:
2 żółtka,
2 szklanki mleka owsianego,
2 łyżki erytrolu lub cukru,
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
400 g mrożonych malin,
szklanka naturalnego soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
Owoce włóż do garnka, zalej sokiem i gotuj, aż płyn ładnie się zredukuje.
Żółtka utrzyj z cukrem i stopniowo wlewaj mleko.
Na koniec dosyp mąkę, ponownie mieszaj i gotuj na małym ogniu.
Gdy nasz budyń zacznie się gotować, wyłącz gaz, mieszaj i gotowe.
Na koniec przełóż go do miseczek, udekoruj malinami i gotowe.