• Link został skopiowany

Najlepsza sałatka teściowej. Zawsze walczę z wujkiem Józkiem o ostatnią porcję

Prosta, tania i absolutnie pyszna. Sałatka z marynowanymi pieczarkami od lat króluje na stole u mojej teściowej. Robi ją na każdą okazję, niezależnie, czy są to urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Ze stołu zawsze znika jako pierwsza. Sałatka, nie teściowa.
Sałatka z pieczarkami mojej teściowej. Zdjęcie poglądowe.
Fot. iStock, Dmitry Koshelev

Przepis na sałatkę z marynowanymi pieczarkami pochodzi z PRL-u. Ten, który wykorzystuje moja teściowa, ma pewnie ze 30 albo 40 lat. Sałatka jest tak pyszna, że - nie żartuję - od lat walczę z wujkiem Józkiem o to, kto weźmie ostatnią porcję. Na szczęście do tej pory wygrywałam.

Zobacz wideo Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Szybka sałatka z pieczarkami - przepis teściowej. Każdy wylizuje talerz

Odkąd spróbowałam tego dania, zrozumiałam, że sekret idealnej sałatki tkwi w prostocie. Kilka sprawdzonych składników, chwila roboty i gotowe. Pochwały na spotkaniu rodzinnym lub imprezie są niemal pewne. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek,
  • 5 jajek na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • majonez.

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie. 
  2. Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę. 
  3. Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. 
  4. Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły. 

Kiedyś teściowa zrobiła tę sałatkę z marynowanymi podgrzybkami zamiast pieczarek. Byłam w siódmym niebie z dwóch powodów - raz, że ten smak wymaga wielkiej pochwały, a dwa - wujek Józek się spóźnił.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: