Przepis na sałatkę z marynowanymi pieczarkami pochodzi z PRL-u. Ten, który wykorzystuje moja teściowa, ma pewnie ze 30 albo 40 lat. Sałatka jest tak pyszna, że - nie żartuję - od lat walczę z wujkiem Józkiem o to, kto weźmie ostatnią porcję. Na szczęście do tej pory wygrywałam.
Zobacz wideo Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Szybka sałatka z pieczarkami - przepis teściowej. Każdy wylizuje talerz
Odkąd spróbowałam tego dania, zrozumiałam, że sekret idealnej sałatki tkwi w prostocie. Kilka sprawdzonych składników, chwila roboty i gotowe. Pochwały na spotkaniu rodzinnym lub imprezie są niemal pewne. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek,
- 5 jajek na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- majonez.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
- Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę.
- Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Kiedyś teściowa zrobiła tę sałatkę z marynowanymi podgrzybkami zamiast pieczarek. Byłam w siódmym niebie z dwóch powodów - raz, że ten smak wymaga wielkiej pochwały, a dwa - wujek Józek się spóźnił.