Tę sałatkę robi się w dwie chwile. Teściowa podaje ją na każdej imprezie i znika jako pierwsza

Wszyscy kochamy sałatki. Przepisów są tysiące, ale dzisiejszy przepis na szybką sałatkę może mieć dobrych trzydzieści, czterdzieści lat. Teściowa robi ją zawsze na imieniny i święta - jest przepyszna, szybciutka w wykonaniu i znika ze stołu jako pierwsza. Sałatka, nie teściowa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka z marynowanymi pieczarkami to klasyk, który pamiętają jeszcze imprezowicze z PRL-owskich posiadówek. Jest szybka, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim tania, a robi się ją tyle, ile gotują się jajka na twardo. Moja teściowa robi ją na każdą rodzinną imprezę i walczę z wujkiem Józkiem o to, kto weźmie ostatnią porcję. Od dwóch lat wujek przegrywa. 

Zobacz wideo

Szybka sałatka z pieczarkami - przepis teściowej

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek
  • 5 jajek na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez 

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie. 
  2. Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę. 
  3. Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. 
  4. Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły. 

Kiedyś teściowa zrobiła tę sałatkę z marynowanymi podgrzybkami zamiast pieczarek. Byłam w siódmym niebie z dwóch powodów - raz, że ten smak wymaga wielkiej pochwały, a dwa - wujek Józek się spóźnił.

Więcej o: