Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka z marynowanymi pieczarkami to klasyk, który pamiętają jeszcze imprezowicze z PRL-owskich posiadówek. Jest szybka, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim tania, a robi się ją tyle, ile gotują się jajka na twardo. Moja teściowa robi ją na każdą rodzinną imprezę i walczę z wujkiem Józkiem o to, kto weźmie ostatnią porcję. Od dwóch lat wujek przegrywa.
Szybka sałatka z pieczarkami - przepis teściowej
Składniki:
- słoik marynowanych pieczarek
- 5 jajek na twardo
- puszka groszku konserwowego
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- majonez
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli jajka pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
- Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę.
- Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Kiedyś teściowa zrobiła tę sałatkę z marynowanymi podgrzybkami zamiast pieczarek. Byłam w siódmym niebie z dwóch powodów - raz, że ten smak wymaga wielkiej pochwały, a dwa - wujek Józek się spóźnił.