• Link został skopiowany

To najprostsze bułeczki, jakie widział świat. Nawet nie potrzebujesz drożdży

Można czasem odnieść wrażenie, że drożdże trochę niektórych przerażają. Zawsze istnieje bowiem ryzyko, że nie będą chciały rosnąć, a wtedy cały wypiek się nie uda. Na szczęście mądrzy ludzie wymyślili wypieki bez ich użycia, a my dziś pokażemy wam taki przepis na bułeczki bez drożdży.
Bułeczki bez drożdży
screen TikTok @wszamto

Drożdże bywają nieprzewidywalne. Jeśli zalejemy je zbyt ciepłym lub zbyt zimnym płynem, nie będą chciały rosnąć. Istnieje również ryzyko, że już w sklepie było coś z nimi nie tak, np. były stare, i nawet jeśli zrobimy wszystko dobrze, to proces rośnięcia i tak zakończy się fiaskiem. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z robienia wypieków, np. pieczywa, które wymagają użycia drożdży.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na boskie bułeczki dyniowe

Nie ma jednak powodu, by pozbawiać się smaku domowych wypieków. Wiele z nich, również pieczywo, można zrobić bez użycia drożdży. My trafiliśmy na jeden z takich prostych i szybkich przepisów na TikToku, na profilu Pauli Golec, która publikuje swoje filmiki pod pseudonimem @wszamto. Pokazała, jak upiec słodkie bułeczki bez drożdży z dodatkiem budyniu i jabłek. Podczas przygotowywania wypieków miała małą pomocnicę, która radziła sobie świetnie, więc to najlepszy dowód na to, że ten przepis uda się każdemu.

Przepis na bułeczki bez drożdży

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • łyżka cynamonu,
  • 250 g twarogu,
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • budyń waniliowy.

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przenosimy je na patelnię, wlewamy wodę, wsypujemy cynamon i prażymy. Na blacie lub stolnicy mieszamy ze sobą twaróg, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz jajko. Zagniatamy składniki tak, by powstało jednolite ciasto. Kulę rozdzielamy na sześć części i formujemy bułeczki bez drożdży. Robimy wgłębienie, w które wlewamy po dwie łyżki budyniu i układamy kawałki jabłek. Słodkie bułeczki pieczemy przez około 25 do 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Używamy opcji góra-dół, bez termoobiegu.

"Doskonale to wygląda"

Pod przepisem Pauli na bułeczki bez drożdży pojawiło się sporo komentarzy. Internauci chwalili jej wypiek i zapewniali, że sami chętnie zjedliby takie słodkości. "Dobrze, ba, doskonale to wygląda", "Pychotka", "Chętnie bym zjadł", "Mniam" - zachwycali się. Faktycznie, bułeczki prezentują się bardzo apetycznie, a szybki i kompletnie nieskomplikowany proces przygotowywania sprawia, że my już przebieramy nogami, by biec do sklepu, potem do kuchni i odtworzyć przepis w domu.

Więcej o: