Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... m±ki

Czy chleb można upiec bez m±ki? Oczywi¶cie, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama m±ki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty i¶ć do piekarni. Domownicy z pewno¶ci± się uciesz±.

Skoro chleb bez mąki, to co jest w składzie? Bezglutenowe pieczywo najlepiej przygotowywać na bazie... twarogu. Ten pomysł przypadnie do gustu również wszystkim tym, którzy chcą zgubić parę kilogramów. Do tego wystarczy dodać ulubione chrupiące składniki i całość włożyć do piekarnika. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, a efekty są warte pracy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 300 g płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki siemienia lnianego mielonego,
  • 2 garści pestek dyni,
  • 2 garści nasion słonecznika,
  • 1 garść ulubionych orzechów,
  • pół łyżeczki soli.

Chleb bez mąki, idealny na śniadanie i kolację. Zrobisz go w 15 minut

Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go dłonią lub widelcem. Następnie dodajemy do niego płatki owsiane (najlepiej użyć górskich), siemię lniane i jajka. Całość mieszamy, a na samym końcu wbijamy jajka i dodajemy sodę oczyszczoną (lub proszek do pieczenia). Masa powinna być dość gęsta i plastyczna.  Do "ciasta" dodajemy wówczas posiekane orzechy i pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Dla lepszego smaku, można je wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Gęstą masę twarogową wkładamy do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb bez mąki należy piec przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe i zarumienione ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie. Gorący chleb może się rozpadać i być trudny do pokrojenia. Z kolei ostudzone pieczywo powinno dać wyjąć się bez problemu. Możemy od razu pokroić je na kromki i przechowywać w lodówce lub chlebaku. Kanapki z takim domowym chlebem będą wyśmienite. Smacznego!

Więcej o: