• Link został skopiowany

Przepis na chleb weekendowy. Zagnieć ciasto i włóż do garnka - do piekarni nie masz po co chodzić

Kto z nas nie kocha ciepłego, parującego jeszcze i niebiańsko pachnącego chleba? Jeśli uwielbiacie świeżutkie pieczywo, na pewno spodoba wam się ten przepis. Dziś mamy dla was pewne fiku-miku, czyli chleb weekendowy. Dlaczego weekendowy? Bo cały weekend jest świeży i mięciutki. Przygotuj garnek.
Chleb po upieczeniu od razu wyjmij z garnka lub naczynia żaroodpornego, inaczej zaparuje i zawilgotnieje.
Fot. redakcja

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb weekendowy z gara to idealne wyjście z problemu, kto rano ma iść do piekarni po świeże pieczywo. Przepis jest banalny, chleb smakuje wybornie i do tego jest długo świeży i mięciutki. Jeśli w sobotę i w niedzielę lubisz dłużej pospać, ten przepis nie tylko zadowoli twój brzuch i podniebienie, ale także nie wygoni cię z łóżka o niewybaczalnej porze po pieczywo na śniadanie. 

Zobacz wideo

Weekendowy chleb z garnka - lepszy niż z piekarni

Składniki:

  • ok. 400 g mąki (może być pszenna, możesz połączyć pszenną i orkiszową, ważne, by miała ten sam typ przemiału - najlepiej wychodzi na niskim, do 650)
  • 20 g drożdży
  • ok. 350 ml wody
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i rozgnieć w niej drożdże. Dodaj wodę cukier. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie stopniowo wlewaj wodę wymieszaną z drożdżami. Wcześniej pozostaw rozczyn na kilkanaście minut.
  3. Zacznij zagniatać ciasto, a kiedy przestanie kleić się do rąk, miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej zostaw chleb na 12 godzin lub na noc. Wówczas utworzy się szersza siatka glutenowa. 
  4. Po kilku godzinach zajmij się ponownym zagniataniem. Blat lub stolnicę podsyp mąką i wyłóż ciasto. Zagniataj je kilka minut i uformuj z niego kulę. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie nastaw piekarnik do 240 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotuj garnek lub okrągłe naczynie żaroodporne i wyłóż je pergaminem do pieczenia. Następnie włóż do niego ciasto na chleb. 
  6. Garnek z chlebem przykryj i włóż na dolną kratkę piekarnika. Piecz przez pół godziny. PO tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez ok. 20 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złota. 

Do takiego chlebka możesz dodać ulubione ziarna, prażoną cebulkę lub kawałki oliwek. Jeśli lubisz, gdy twój dom pachnie świeżym chlebem, ten przepis musisz wypróbować.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: