Tradycyjny schabowy nie ma z nim szans. Kotlet Belweder brzmi jak plan na wykwintny obiad

Marzysz o doskonałym obiedzie z nutą domowych smaków, jednak w nieco ulepszonej wersji? Zapomnij o tradycyjnych mielonych czy schabowych - kotlety Belweder to poezja smaku w każdym kęsie. Wybierz dobrej jakości mięso i postaw na chrupiącą panierkę, a nikt się im nie oprze.

Domowa kuchni to przede wszystkim proste przepisy, które można szybko przygotować z tanich, łatwo dostępnych składników. Warto czasami jednak zamienić klasyczne mielone, drób czy schab na coś nieco bardziej wyrafinowanego. Przepis na kotlety Belweder sprawdzą się doskonale! To gwarancja prawdziwej uczty dla podniebienia. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety Belweder to soczysta alternatywa dla klasycznych schabowych 

Masz już dość rutyny w domowym menu? Zamiast więc szykować po raz setny pierogi, drób, żeberka czy schabowe postaw na obłędnie soczysty, mięsny obiad, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Nasza propozycja to kotlety Belweder, przygotowane ze świeżej, dobrej jakościowo wieprzowiny. Karkówkę wystarczy zanurzyć wcześniej w kąpieli z nabiału, doprawić i smażyć w towarzystwie banalnej i jednocześnie wyśmienitej panierki. 

Kotlety Belweder są banalnie proste w przygotowaniu i doskonale zamienią jeden z kultowych obiadów. Mięso zanurzone wcześniej w mleku będzie niebiańsko soczyste, kruche i delikatne. Z kolei dodatek panierki świetnie otuli płaty mięsa i nadadzą całości jeszcze więcej smaku! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Koniec ze schabowymi - oto przepis na kotlety Belweder 

Składniki: 

  • 700 g karkówki wieprzowej,
  • mąka pszenna, 
  • bułka tarta (dobra jakościowo lub domowa),
  • trzy duże jajka,
  • olej do smażenia mięsa,
  • sól.
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umyci i osuszenia mięsa.
  2. Wieprzowinę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. 
  3. Każdą porcję ostrożnie rozbij tłuczkiem - najlepiej robić to przez folię. 
  4. Gotowe mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem, a na koniec zanurz w mleku. Pozostaw na całą noc w lodówce lub minimum trzy godziny.
  5. Następnie przygotuj panierkę - rozmąć jajka, na talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. 
  6. Mięso obtaczaj w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. 
  7. Kotlety Belweder smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany, złoty kolor. Tak przygotowane mięso wyśmienicie smakuje z ziemniakami i kolorowymi surówkami, szczególnie tą z czerwonej kapusty.
Więcej o: