Amerykanie znów profanują polskie jedzenie. Tym razem do pierogów włożyli popularne słodycze. "Jako Polka mówię NIE!"

Niektórzy twierdzą, że słowa Amerykanie i pierogi w jednym zdaniu zwiastują katastrofę. Sąsiedzi zza wielkiej wody chętnie dodają bowiem do tego tradycyjnego dania najróżniejsze dodatki. Nie tak dawno robili pierogi ruskie na bazie sera cheddar, teraz za farsz robią... sklepowe słodycze.

Na ten koszmar kulinarny nie jest przygotowany nikt, kto kocha pierogi. Amerykanie postanowili przetestować tradycyjne polskie danie z nietypowymi farszami. Nie chodzi jednak o ciekawe przyprawy lub różne rodzaj owoców, a o... słodycze. Do pierogów włożyli sklepowe batoniki i cukierki, a następnie ocenili w skali od 1 do 10. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Nadziali pierogi słodyczami i ocenili ich smak. Nie zgadniecie, jaki smak zwyciężył

Amerykanie znów to zrobili, czyli do pierogów dodali farsze, na wieść, o których nasze babcie i ciotki przeżyłyby załamanie nerwowe. Zresztą, tyczy się to również młodszego pokolenia, bo o takich nadzieniach nikt by nawet nie pomyślał. Z czym więc Amerykanie przygotowali pierogi? Postawili na pięć rodzajów:

  • pierogi z batonikiem Snickers,
  • pierogi z gumą rozpuszczalną Starburst,
  • pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger,
  • pierogi z ciastkiem Reese's,
  • i pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Który wypadł najlepiej? Choć swoim wyglądem raczej odstrasza, niż wzmaga apetyt, to najlepsze w smaku mają być pierogi z... Reese's. Z oceną 12/10 wygrały pojedynek na najlepsze pierogi na słodko. Kto jeszcze znalazł się na podium? Drugie miejsce, z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. Jak widać, czekoladowe nadzienia najbardziej przekonały twórców nietypowego konkursu. Na trzecim miejscu znalazł się farsz z gum rozpuszczalnych Starburst. 

Najgorzej wypadły pierogi z batonem Butterfinger (ocena 2/10), jednak największy wstręt, jak można domyślić się po wyniku, wywołały pierogi z Candy Corn. Twórcy ocenili ten wariant jako -100/10. Wymowny werdykt powinien zniechęcić wszystkich tych, którzy wpadliby na podobny pomysł.

Internauci są podzieleni. Polacy twierdzą, że to profanacja tradycyjnej kuchni

Post z wynikami „pierogowego konkursu" opublikowany na profilu Jaju Pierogi, wzbudził w internautach wiele emocji. Część z nich uznała słodkie farsze za intrygujące, inni stwierdzili, że to nieśmieszny żart. Oburzeni są głównie Polacy, Amerykanie zaś nie kryją zachwytu.

Co to za pierogowe obrzydlistwo, do diabła?
Myślę, że moje dziedzictwo właśnie zostało zniszczone... Żartuję, w sumie spróbowałbym tego z Reese's.
Nie. Jedynym słodkim dodatkiem do pierogów jest śliwka. ŚLIWKA.

- komentują Polki, których widok cukierkowych farszów raczej zmierził, niż ucieszył. To jednak nie pierwszy raz, kiedy Amerykanie szokująco zmieniają tradycyjne przepisy. Wiosną tego roku podobnie skrajne emocje wzbudził... pączek o smaku pieroga. Można pomyśleć, że mieszkańcy Stanów Zjednoczonych mają niewyjaśnioną obsesję, na punkcie polskich pierogów. Z drugiej strony, być może te eksperymenty zasmakowałyby samym Polakom, gdyby mieli okazję je spróbować?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.