Sernik z rosą nie jest ciastem zarezerwowanym wyłącznie dla cukierni. W łatwy sposób można przygotować go w domu. Moja mama od kilku lat robi go na każdą rodzinną imprezę, ponieważ smakuje po prostu wyśmienicie i zawsze robi wrażenie na gościach. Oto przepis mojej mamy na sernik z rosą.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik z rosą - przepis mamy. W moim domu wszyscy proszą o dokładkę
Sernik z rosą to nie lada gratka. Jego przygotowanie może okazać się doskonałą zabawą. Uroczy dodatek w postaci rosy nada ciastu elegancji i z pewnością zaskoczy niektórych gości. Ale jak uzyskać rosę na serniku? Nie wszyscy to wiedzą. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na spód ciasta:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 125 ml oleju,
- 250 ml mleka
Składniki na piankę bezową:
- 6 białek,
- 200 g drobnego cukru.
Jak zrobić sernik z rosą? Sposób przygotowania krok po kroku
Przygotowanie sernika z rosą wcale nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że może takie się wydawać. Słodka rosa to nic innego jak kropelki skarmelizowanego cukru, które można wydobyć odpowiednią techniką. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy, mieszając energicznie. Zagniatamy je, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza.
- W dużej misce łączymy twaróg, jajka, żółtka i cukier. Całość miksujemy, a w trakcie dodajemy stopniowo dwa budynie a na końcu olej i mleko. Masę przekładamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 45 minut.
- Przed końcem pieczenia ciasta ubijamy białka z dodatkiem soli i cukru na sztywną pianę. Przekładamy na ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tym razem również na kwadrans, ale na 150 stopni Celsjusza.
- Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia - w tym czasie na wierzchu ciasta pojawią się kropelki rosy. Smacznego!