Swojskie mięso pieczone na kiszonej kapuście to danie tej jesieni. Gdy trafia na stół, nie pozostaje nawet okruszek

Jesień rządzi się swoimi prawami, z którymi nie powinniśmy dyskutować. W tym czasie królują na stołach cięższe i bardziej wyraziste dania. Dodatkowo mają one za zadanie rozgrzać nas od środka. By tak się stało, proponujemy obiad, który może stanowić również przystawkę. Ta mieszanka jest warta przygotowań.

Kiszona kapusta to przysmak, z którego można wykonać wiele różnych rzeczy. Jednak najpopularniejsze danie to z pewnością bigos i kapuśniak. Jesienią i zimą wykonuje się z niej coraz to więcej potraw, dlatego, bo może zapełnić brzuch i dobrze rozgrzać. Dziś i my chcemy pokazać, co można z niej zrobić. Nasza propozycja jest zapiekana z dodatkiem tego mięsa.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis, który przedstawiamy jest bardzo prosty. Wypłukana i  dobrze wyciśniętą kapustę należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i dodać do niej kilka dodatkowych składników. Są to między innymi cebule, marchew i przede wszystkim swojska kiełbasa. Całość umieszcza się w gorącym piekarniku i zapieka przez ponad godzinę. Tak przygotowana kapusta może być świetnym dodatkiem obiadowym, a także oddzielną potrawą.

Przepis na zapiekaną kiszoną kapustę

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 4 cebule,
  • marchewka,
  • 400 g swojskiej kiełbasy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest porządne wypłukanie kapusty. Umieść ją na sitku, a następnie pod bieżącą wodą. Gdy będzie wypłukana, mocno odciśnij ją z nadmiaru wody i umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  2. Cebule obierz i drobno posiekaj, marchew również obierz i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę również pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie ciepłe, wrzuć na nie kiełbasę, a także cebulę i marchew. Smaż całość na wolnym ogniu do zarumienienia, następnie wrzuć do kapusty, która znajduje się w garnku.
  4. Gdy wszystkie składniki znajdują się w jednym miejscu, można je przyprawić. Obsyp je sporą ilością soli, pieprzu, a także dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsyp mąkę i dokładnie zamieszaj.
  5. Tak przygotowane składniki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie podawaj kapustę jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA