Najlepsza zalewa do marynowanych grzybków. Proporcje łatwo zapamiętać

Marynowane grzybki to idealna zakąska podczas spotkań w większym gronie, składnik wielu sałatek lub dodatek do mięs i kanapek. Jak zrobić grzyby marynowane? Oprócz odpowiednich gatunków grzybów zadbaj o odpowiednią zalewę octową. Najważniejsze są proporcje.

Więcej przepisów na jesienne przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Grzyby marynowane to obowiązkowe jesienne przetwory i jak tylko szczęście nam dopisze i wrócimy z lasu z koszem pełnym niewielkich grzybków, nawet się nie zastanawiamy, co z nich zrobić. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe podgrzybki, koźlarze, kurki, gąski, opieńki i borowiki. Jednak bez względu na to, jakie grzyby wybierzesz, najważniejsza jest zalewa. Proporcje 1:4 pozwolą ci osiągnąć grzybkową perfekcję. 

Zobacz wideo

Marynowane grzybki - przepis na zalewę

Składniki:

  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziarnistego pieprzu
  • ok. 2 kg niewielkich grzybków

Sposób wykonania:

  1. Grzybki dokładnie oczyść i obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Następnie odcedź i przełóż do zimnej wody. 
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Następnie włóż do nich grzybki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca. 
  4. Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. 
  5. Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce. 

Takie grzybki będą smakowały fantastycznie, a dzięki pasteryzacji przetrwają w piwnicy długie miesiące. Jeśli zastanawiasz się, czy są grzyby, w listopadzie jest sezon na gąski, opieńki, pieprznika trąbkowego oraz wodnichę późną - wszystkie te grzyby świetnie smakują w marynacie octowej. 

Więcej o: