Więcej przepisów na jesienne przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Grzyby marynowane to obowiązkowe jesienne przetwory i jak tylko szczęście nam dopisze i wrócimy z lasu z koszem pełnym niewielkich grzybków, nawet się nie zastanawiamy, co z nich zrobić. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe podgrzybki, koźlarze, kurki, gąski, opieńki i borowiki. Jednak bez względu na to, jakie grzyby wybierzesz, najważniejsza jest zalewa. Proporcje 1:4 pozwolą ci osiągnąć grzybkową perfekcję.
Marynowane grzybki - przepis na zalewę
Składniki:
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 10 kulek ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziarnistego pieprzu
- ok. 2 kg niewielkich grzybków
Sposób wykonania:
- Grzybki dokładnie oczyść i obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Następnie odcedź i przełóż do zimnej wody.
- Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Następnie włóż do nich grzybki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
- Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
- Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.
Takie grzybki będą smakowały fantastycznie, a dzięki pasteryzacji przetrwają w piwnicy długie miesiące. Jeśli zastanawiasz się, czy są grzyby, w listopadzie jest sezon na gąski, opieńki, pieprznika trąbkowego oraz wodnichę późną - wszystkie te grzyby świetnie smakują w marynacie octowej.