Najprostsze, a zarazem najpyszniejsze polskie ciasto. Przepis mojego męża bije na głowę przepis babci

Widząc "najprostsze i najpyszniejsze polskie ciasto" z pewnością większość pomyślała o szarlotce. Nie tym razem. Tym ciastem jest pleśniak, który od lat pojawia się w wielu domach i znika z blachy wręcz błyskawicznie. Jak zrobić pleśniaka? Gwarantuję, że przepis mojego męża jest najlepszy.

Pleśniak to klasyka, która broni się sama. Warto jednak mieć dobry przepis, dzięki któremu ciasto na pewno się uda. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dżem. Zdaniem mojego męża - im kwaśniejszy dżem, tym lepiej.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Pleśniak - przepis na ciasto. Receptura mojego męża nie ma sobie równych 

Jesień to idealny czas na wypieki. Zapach unoszący się w domu, a następnie konsumowanie pod kocykiem z kubkiem herbaty w ręce to coś, czemu nie sposób się oprzeć. Pleśniak jest jednak idealnym ciastem niezależnie od pory roku. Doskonale smakuje zarówno, gdy pogoda za oknem rozpieszcza, jak i chłodną jesienią - kiedy najchętniej nie wychodzilibyśmy z domu. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na kruche ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej, 
  • 300 g masła, 
  • 5 żółtek, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao. 

Składniki na owocową bazę: 

  • 500 g dżemu porzeczkowego lub świeże jagody, 
  • cukier puder. 

Składniki na bezę: 

  • 5 białek, 
  • 220 g cukru drobnego, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. 

Jak zrobić pleśniaka? To ciasto najlepsze z najlepszych. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajko i masła wyjmij z lodówki. Tym razem nie jest potrzebna temperatura pokojowa składników. Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, cukier, proszek do pieczenia. 
  2. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao, zagnieć. Kakaowe ciasto razem z porcją jednego klasycznego zwiń w folię i włóż do lodówki.  
  3. Ostatnią porcję rozwałkuj na cienki placek i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 170 stopniach. 
  4. Na przygotowany spód (musi najpierw wystygnąć) wyłóż warstwę wybranego dżemu lub owoców. Z lodówki wyciągnij ciasto, rozwałkuj porcję kakaową i wyłóż na dżem.  
  5. Z wcześniej odłożonych białek ubij bezę. Pod koniec procesu wsyp powoli cukier i skrobię. Bezę wyłóż na ciasto, a następnie posyp startą porcją ciasta z lodówki. 
  6. Ciasto pleśniak piecz w 175 stopniach przez około 40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego! 
Więcej o: