Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jednak wszystko to tworzy bardzo smaczną całość, której warto spróbować.
Fot. ALTEREDSNAPS/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Gulasz to danie, które w wielu domach jest często przygotowywane. Nic dziwnego, ponieważ łączy w sobie wiele wyjątkowych smaków. Dodatkowo jest bardzo sycący i może być świetnym jesiennym obiadem. To, co się w nim znajduje, rozgrzewa nas od środka, więc przygotowując go jesienią i zimą, robimy bardzo dobry ruch. W każdym domu to danie wykonuje się różne sposoby. Okazuje się, że poza granicami naszego kraju można znaleźć jeszcze inne metody przyrządzania go. Jedną z nich zdradzają czeskie gospodynie.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Czeski gulasz może okazać się strzałem w dziesiątkę o tej porze roku. Nie tylko jego skład jest bardzo zaskakujący, ale również to, z czym się go podaje. Do samego gulaszu Czesi postanowi dodać piwo, ma ono za zadanie nadać mięsu odpowiedniego aromatu i soczystości. By jeszcze bardziej dodać daniu smaku, podają go z elastycznymi knedlami, które robi się w kilka chwil.
Przepis na piwne knedle
Składniki na gulasz:
500 ml bulionu,
500 ml jasnego piwa,
1 kg wołowiny bez kości,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki słodkiej papryki,
łyżka ostrej papryki,
łyżka mielonego kminku,
2 liście laurowe,
łyżeczka suszonego majeranku,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Składniki na knedle:
300 g mąki ziemniaczanej,
100 g mąki pszennej,
2 jajka,
łyżeczka soli,
2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Na początek przygotuj mięso i warzywa. Wołowinę oczyść z nadmiar tłuszczu i pokrój ją w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.
Do warzyw dodaj obie mielone papryki, mielony kminek i dokładnie całość wymieszaj.
Do podsmażonych warzyw wrzuć pokrojoną wołowinę, smaż wszystko na średnim ogniu, do momentu aż mięso zbrązowieje.
Następnie dodaj liście laurowe, suszony majeranek, sól i pieprz. Wlej również piwo i bulion, przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień. Dusz składniki na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie i soczyste.
Podczas gdy gulasz się dusi, możesz przygotować knedli. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i doprowadź ja do wrzenia.
W większej misce umieść mąkę ziemniaczaną, pszeniczną, wbij jajka, a także dodaj sól i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrabiaj do powstania elastycznego i gładkiego ciasta.
Z tak zrobionej masy przygotuj wałeczki i pokrój je na mniejsze części. Każdy kawałek uformuj na kształt standardowego knedla.
Gotowe knedle wrzucaj do osolonej wody i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, od momentu wypłynięcia. Po tym czasie wyłów je i przenieś do miseczki.
Gotowy gulasz podawaj z knedlami. Ich górę możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!