Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie

Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jednak wszystko to tworzy bardzo smaczną całość, której warto spróbować.

Gulasz to danie, które w wielu domach jest często przygotowywane. Nic dziwnego, ponieważ łączy w sobie wiele wyjątkowych smaków. Dodatkowo jest bardzo sycący i może być świetnym jesiennym obiadem. To, co się w nim znajduje, rozgrzewa nas od środka, więc przygotowując go jesienią i zimą, robimy bardzo dobry ruch. W każdym domu to danie wykonuje się różne sposoby. Okazuje się, że poza granicami naszego kraju można znaleźć jeszcze inne metody przyrządzania go. Jedną z nich zdradzają czeskie gospodynie.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Czeski gulasz może okazać się strzałem w dziesiątkę o tej porze roku. Nie tylko jego skład jest bardzo zaskakujący, ale również to, z czym się go podaje. Do samego gulaszu Czesi postanowi dodać piwo, ma ono za zadanie nadać mięsu odpowiedniego aromatu i soczystości. By jeszcze bardziej dodać daniu smaku, podają go z elastycznymi knedlami, które robi się w kilka chwil.

Przepis na piwne knedle

Składniki na gulasz:

  • 500 ml bulionu,
  • 500 ml jasnego piwa,
  • 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka ostrej papryki,
  • łyżka mielonego kminku,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na knedle:

  • 300 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj mięso i warzywa. Wołowinę oczyść z nadmiar tłuszczu i pokrój ją w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.
  3. Do warzyw dodaj obie mielone papryki, mielony kminek i dokładnie całość wymieszaj.
  4. Do podsmażonych warzyw wrzuć pokrojoną wołowinę, smaż wszystko na średnim ogniu, do momentu aż mięso zbrązowieje.
  5. Następnie dodaj liście laurowe, suszony majeranek, sól i pieprz. Wlej również piwo i bulion, przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień. Dusz składniki na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie i soczyste.
  6. Podczas gdy gulasz się dusi, możesz przygotować knedli. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i doprowadź ja do wrzenia.
  7. W większej misce umieść mąkę ziemniaczaną, pszeniczną, wbij jajka, a także dodaj sól i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrabiaj do powstania elastycznego i gładkiego ciasta.
  8. Z tak zrobionej masy przygotuj wałeczki i pokrój je na mniejsze części. Każdy kawałek uformuj na kształt standardowego knedla.
  9. Gotowe knedle wrzucaj do osolonej wody i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, od momentu wypłynięcia. Po tym czasie wyłów je i przenieś do miseczki.
  10. Gotowy gulasz podawaj z knedlami. Ich górę możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.