-
Haps
-
Jak przygotować
- Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jednak wszystko to tworzy bardzo smaczną całość, której warto spróbować.
Gulasz to danie, które w wielu domach jest często przygotowywane. Nic dziwnego, ponieważ łączy w sobie wiele wyjątkowych smaków. Dodatkowo jest bardzo sycący i może być świetnym jesiennym obiadem. To, co się w nim znajduje, rozgrzewa nas od środka, więc przygotowując go jesienią i zimą, robimy bardzo dobry ruch. W każdym domu to danie wykonuje się różne sposoby. Okazuje się, że poza granicami naszego kraju można znaleźć jeszcze inne metody przyrządzania go. Jedną z nich zdradzają czeskie gospodynie.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Czeski gulasz może okazać się strzałem w dziesiątkę o tej porze roku. Nie tylko jego skład jest bardzo zaskakujący, ale również to, z czym się go podaje. Do samego gulaszu Czesi postanowi dodać piwo, ma ono za zadanie nadać mięsu odpowiedniego aromatu i soczystości. By jeszcze bardziej dodać daniu smaku, podają go z elastycznymi knedlami, które robi się w kilka chwil.
Przepis na piwne knedle
Składniki na gulasz:
- 500 ml bulionu,
- 500 ml jasnego piwa,
- 1 kg wołowiny bez kości,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka ostrej papryki,
- łyżka mielonego kminku,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Składniki na knedle:
- 300 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj mięso i warzywa. Wołowinę oczyść z nadmiar tłuszczu i pokrój ją w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej i ustaw go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.
- Do warzyw dodaj obie mielone papryki, mielony kminek i dokładnie całość wymieszaj.
- Do podsmażonych warzyw wrzuć pokrojoną wołowinę, smaż wszystko na średnim ogniu, do momentu aż mięso zbrązowieje.
- Następnie dodaj liście laurowe, suszony majeranek, sól i pieprz. Wlej również piwo i bulion, przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień. Dusz składniki na małym ogniu przez co najmniej 3 godziny. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie i soczyste.
- Podczas gdy gulasz się dusi, możesz przygotować knedli. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i doprowadź ja do wrzenia.
- W większej misce umieść mąkę ziemniaczaną, pszeniczną, wbij jajka, a także dodaj sól i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wyrabiaj do powstania elastycznego i gładkiego ciasta.
- Z tak zrobionej masy przygotuj wałeczki i pokrój je na mniejsze części. Każdy kawałek uformuj na kształt standardowego knedla.
- Gotowe knedle wrzucaj do osolonej wody i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, od momentu wypłynięcia. Po tym czasie wyłów je i przenieś do miseczki.
- Gotowy gulasz podawaj z knedlami. Ich górę możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl