Mięsne roladki z kurczaka faszerowane serem i grzybami. Wychodzą soczyste i niebiańsko smaczne

Mięsne roladki faszerowane grzybami i serem to znakomity pomysł na smaczny i pożywny obiad. Soczysty kurczak w chrupiącej panierce otulający miękkie nadzienie to istna rewelacja kulinarna. Danie przyrządza się szybko i niezwykle prosto. Koniecznie sprawdź poniższy przepis.

Roladki mięsne można przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest usmażenie ich na złocisty kolor. Serowo-grzybowy farsz nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, który sprawi, że każdy domownik poprosi o przynajmniej jedną dokładkę.

Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Mięsne roladki, którym nie oprze się żaden miłośnik grzybów leśnych i ciągnącego się sera

Wykonanie drobiowych roladek z farszem jest bardzo prostym i szybkim zadaniem. To świetny pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu o smaczny i sycący posiłek. Roladki najlepiej smakują podane w towarzystwie pieczonych lub tłuczonych ziemniaków oraz świeżej surówki, np. z marchewki lub pora. Przygotowanie poniższego dania zajmie ci maksymalnie pół godziny. Z podanych składników wyjdą porcje w sam raz dla czterech osób.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 duże grzyby, np. podgrzybki, borowiki lub pieczarki,
  • 4 grube plastry sera żółtego,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Mięsne roladki faszerowane grzybami i serem. Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka na cieńsze płaty. Na każdym z nich ułóż po jednym plastrze sera żółtego. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, a następnie wyłóż na plasterkach sera. Całość dopraw pieprzem i suszonym czosnkiem. 

W kolejnym etapie zawiń płaty mięsa w ciasne rolady. W misce połącz rozbite jajka, dwie łyżki wody, paprykę słodką i wędzoną, oregano oraz sól i pieprz. Mieszankę możesz dodatkowo wzbogacić o ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, bazylię). 

Roladki panieruj najpierw w mące, potem w przyprawionej masie jajecznej, a na koniec w bułce tartej. Obtoczone w panierce rolady smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy zyskają złocisty, rumiany kolor wyłóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe roladki podawaj z dodatkami obiadowymi. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.