Roladki mięsne można przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest usmażenie ich na złocisty kolor. Serowo-grzybowy farsz nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, który sprawi, że każdy domownik poprosi o przynajmniej jedną dokładkę.
Wykonanie drobiowych roladek z farszem jest bardzo prostym i szybkim zadaniem. To świetny pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu o smaczny i sycący posiłek. Roladki najlepiej smakują podane w towarzystwie pieczonych lub tłuczonych ziemniaków oraz świeżej surówki, np. z marchewki lub pora. Przygotowanie poniższego dania zajmie ci maksymalnie pół godziny. Z podanych składników wyjdą porcje w sam raz dla czterech osób.
Składniki:
Piersi z kurczaka rozbij przy pomocy tłuczka na cieńsze płaty. Na każdym z nich ułóż po jednym plastrze sera żółtego. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem, a następnie wyłóż na plasterkach sera. Całość dopraw pieprzem i suszonym czosnkiem.
W kolejnym etapie zawiń płaty mięsa w ciasne rolady. W misce połącz rozbite jajka, dwie łyżki wody, paprykę słodką i wędzoną, oregano oraz sól i pieprz. Mieszankę możesz dodatkowo wzbogacić o ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek, bazylię).
Roladki panieruj najpierw w mące, potem w przyprawionej masie jajecznej, a na koniec w bułce tartej. Obtoczone w panierce rolady smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy zyskają złocisty, rumiany kolor wyłóż je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe roladki podawaj z dodatkami obiadowymi. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl