Jak zrobić kluski lane? Będą smakowały jak u babci, a proporcje są niezmienne od lat

Kluski lane to idealny dodatek do rosołu zamiast zwykłego makaronu. W dzieciństwie na pewno zajadaliśmy się kluskami lanymi na mleku i ten smak przypomina nam same miłe chwile. Jak zatem zrobić przysmak z dzieciństwa, żeby kluseczki smakowały jak u babci? Proporcje są zawsze takie same - jedna część mąki na dwie części jajek.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lane kluski są miłym wspomnieniem z czasów dzieciństwa i na pewno robiły nam je nasze babcie, mamy oraz panie kucharki w przedszkolu. Nie ważne, czy chcemy zjeść kluski lane na mleku, rosole, innej zupie, a także na zwykłej wodzie, musisz zadbać o to, by konsystencja ciasta była odpowiednia. Proporcje są jasne - mąki ma być dwa razy mniej niż jajek. Więc jeśli masz 100 g jajek, musisz użyć 50 g mąki oraz szczyptę soli. 

Zobacz wideo

Lane kluski - przepis. Zachowaj proporcje, a będą smakowały jak u babci

Składniki:

  • 1 litr wody, mleka lub rosołu
  • 100 g jajek
  • 50 g mąki
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miski i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę oraz sól i całość wymieszaj na gładką masę bez grudek. 
  2. W garnku zagotuj mleko lub rosół i kiedy zawrze, zmniejsz moc palnika. Następnie cienką strużką wlewaj ciasto na gorący płyn. 
  3. Kiedy wlejesz już całe ciasto, zamieszaj całość, by kluseczki nie przywarły do dna. Gotuj dosłownie chwilę i podawaj lub odcedź. 

Takie kluseczki lane najlepiej wychodzą na mące pszennej niskiego typu przemiału. Wybierz zatem mąkę typu 500 lub 450.

Więcej o: