-
Haps
-
Jak przygotować
- O tej porze roku sięgamy po nią częściej niż po mizerię. W moim domu z talerzy znika jako pierwsza
O tej porze roku sięgamy po nią częściej niż po mizerię. W moim domu z talerzy znika jako pierwsza
Nie da się ukryć, że uwielbiamy sałatki. Jemy je jako samodzielną przekąskę lub podajemy jako dodatek do obiadu. Można je wykonać z czego tylko mamy ochotę, jednak najczęściej robi się to z ogórków i pomidorów. Mimo wszystko takie sałatki mogą się nam szybko znudzić. Gdy tak się stanie, na ratunek przychodzi ten przepis. Jest palce lizać i znika szybciej niż się tego spodziewamy.
Przyrządzając domowy obiad, na talerzach możemy zazwyczaj zobaczyć mięso z dodatkami. Takim dodatkiem jest głównie sałatka, którą przyrządza się w prosty sposób. By się za bardzo nad nią nie główkować, wybieramy te najpopularniejsze. Są to na przykład mizeria lub prosta sałatka z pomidorów, cebuli i śmietany. Jednak nawet takie klasyki mogą się nam kiedyś znudzić. Wtedy najlepiej sięgnąć po świeżą nowość.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Naszą propozycją na okres jesienny jest sałatka wykonana z buraków czerwonych. Jej przyrządzenie zajmie 10 minut, a ze stołu zniknie jeszcze szybciej. By ją zrobić, nie trzeba za wiele, wystarczy, że ugotowane buraki połączysz z cebulą, porem i majonezem. By dodać jej jeszcze więcej smaku, możesz wkroić ugotowane jajko.
Przepis na sałatkę z buraków czerwonych
Składniki:
- 4 ugotowane czerwone buraki,
- mała cebula,
- biała część pora,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie buraków. Jeśli są już ugotowane to należy je obrać, jeśli są surowe, trzeba je najpierw ugotować do miękkości, a później obrać. Obrane zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski.
- Do buraków dodaj obraną i posiekaną na drobną kostkę cebulę. Wrzuć również posiekanego pora i natkę pietruszki.
- Do składników dodaj również majonez i dokładnie wszystko zamieszaj. Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną sałatkę możesz podać wraz z ugotowanymi ziemniakami, mięsem lub jako przekąskę zaserwowaną z pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl