O tej porze roku sięgamy po nią częściej niż po mizerię. W moim domu z talerzy znika jako pierwsza

Nie da się ukryć, że uwielbiamy sałatki. Jemy je jako samodzielną przekąskę lub podajemy jako dodatek do obiadu. Można je wykonać z czego tylko mamy ochotę, jednak najczęściej robi się to z ogórków i pomidorów. Mimo wszystko takie sałatki mogą się nam szybko znudzić. Gdy tak się stanie, na ratunek przychodzi ten przepis. Jest palce lizać i znika szybciej niż się tego spodziewamy.

Przyrządzając domowy obiad, na talerzach możemy zazwyczaj zobaczyć mięso z dodatkami. Takim dodatkiem jest głównie sałatka, którą przyrządza się w prosty sposób. By się za bardzo nad nią nie główkować, wybieramy te najpopularniejsze. Są to na przykład mizeria lub prosta sałatka z pomidorów, cebuli i śmietany. Jednak nawet takie klasyki mogą się nam kiedyś znudzić. Wtedy najlepiej sięgnąć po świeżą nowość.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Naszą propozycją na okres jesienny jest sałatka wykonana z buraków czerwonych. Jej przyrządzenie zajmie 10 minut, a ze stołu zniknie jeszcze szybciej. By ją zrobić, nie trzeba za wiele, wystarczy, że ugotowane buraki połączysz z cebulą, porem i majonezem. By dodać jej jeszcze więcej smaku, możesz wkroić ugotowane jajko.

Przepis na sałatkę z buraków czerwonych

Składniki:

  • 4 ugotowane czerwone buraki,
  • mała cebula,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie buraków. Jeśli są już ugotowane to należy je obrać, jeśli są surowe, trzeba je najpierw ugotować do miękkości, a później obrać. Obrane zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski.
  2. Do buraków dodaj obraną i posiekaną na drobną kostkę cebulę. Wrzuć również posiekanego pora i natkę pietruszki.
  3. Do składników dodaj również majonez i dokładnie wszystko zamieszaj. Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowaną sałatkę możesz podać wraz z ugotowanymi ziemniakami, mięsem lub jako przekąskę zaserwowaną z pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.