Pyzy ze słoika to danie, które podawało się na bazarku Różyckiego. Żeby nacieszyć podniebienie tym smakiem, po pyzy ustawiały się długie kolejki. Na całe szczęście ten kultowy przepis wykonasz bez problemu w domu. Z pewnością zasmakuje każdemu. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na 1/3 i 2/3. Mniejszą część kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Sprytnym trikiem będzie odcedzenie ziemniaków z nadmiaru wody tuż nad garnkiem. Dzięki temu do gotującej się wody dodamy dodatkową skrobię ziemniaczaną. Ugotowane ziemniaki wyławiamy z garnka (wodę zostawiamy i odstawiamy do ostudzenia) i łączymy ze startymi ziemniakami. Z wody po gotowaniu zbieramy zaś białą "pianę", czyli skrobię. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, a resztę wody możemy wylać.
Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Gotowe ciasto na pyzy formujemy w niewielkie kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia. W tym czasie przygotowujemy boczek z cebulką. Mięso kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Chrupiące skwarki zdejmujemy, a na wytopionym z boczku tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę. Na sam koniec łączymy boczek z cebulą. Teraz wystarczy już tylko włożyć pyzy do słoika i przekładać rumianą okrasą. Taki przysmak nie tylko prezentuje się świetnie i przywołuje wspomnienia, ale również jest poręczny, by wziąć go do pracy, czy na uczelnię. Smacznego!