Idealne do kanapek i słodkich wypieków. Nawet babcia nie znała tego sposobu. Użyj sezonowego warzywa

Od wielu lat do przyrządzania kanapek, a także wypieków, używa się tłuszczu, który dodaje smaku. Zazwyczaj wykorzystuje się klasyczne masło, które niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jednak tej jesieni warto zrobić coś, co podkręci smak naszym daniom. Takie masło jest trudne do znalezienia w sklepie, ale za to proste w przygotowaniu.

Tłuszcz gra bardzo dużą rolę nie tylko w gotowaniu, lecz także w pieczeniu. Używa się go do podsmażania mięs i warzyw, a także jako składnik ciast. Najczęściej do właśnie takich zadań używa się klasycznego masła, bez żadnych dodatków. Jednak okazuje się, że można jeszcze lepiej wykonać swoje posiłki, a to za sprawą tłuszczu, który ma w sobie wiele aromatu.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Tej jesieni warto nieco zaszaleć w kuchni i zrobić coś, o czym mało kto może wiedzieć. Mowa tu o maśle dyniowym, które bogaty jest w smak. Tak jak sama nazwa mówi, dodaje się do niego dynię, która wcześniej musi być dobrze wypieczona. Całość doprawia się aromatycznymi przyprawami, a także dodatkiem miodu. Przygotowanym smarowidłem można śmiało pokrywać pieczywo, a także dodawać go do ciast.

Przepis na masło dyniowe

Składniki

  • 500 g dyni,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Dynię przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Usuń z niej pestki, a także miąższ. Tak przygotowane kawałki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut, a po tym czasie sprawdź, czy jest ona odpowiednio miękka. Jeśli nadal jest twarda, pozostaw ją w urządzeniu.
  2. Gdy dynia stanie się miękka, wyjmij ją i pozostaw do ostudzenia. Następnie ostrożnie obierz ze skórki i pokrój na jeszcze mniejsze kawałki. Umieść je w większej misce.
  3. Do warzywa dodaj posiekane masło, miód, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Wszystko dokładnie z sobą zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane masło przełóż do opakowania i przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.