Kotlety schabowe są naszą dumą narodową, którą przygotowujemy na każdą możliwą okazję. W niektórych domach utarło się, że idealny posiłek to rosół, a później schabowe z mizerią i ziemniakami. Taki klasyczny kotlet zbudowany jest z rozbitego mięsa, które później obtacza się w jajku i bułce tartej. Jakaś część z nas dodaje również panierkę z mąki pszennej, by smak był jeszcze głębszy. Jednak tym razem chcemy pokazać nowe, świeże spojrzenie na to klasyczne danie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej receptury.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Kotlety schabowe z miodem i czosnkiem to propozycja obiadowa, której nie warto pomijać. Dziś, 7 listopada szczególnie nie jest to wskazane, ponieważ obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji zachęcamy do wykorzystania przepisu, by pokazać bliskim, że mięso można podać inaczej. Aromatyczny czosnek i słodki miód świetnie się ze sobą komponują i tworzą duet idealny.
Przepis na schabowe z miodem i czosnkiem
Składniki
- 4 plastry schabu,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- łyżka octu ryżowego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Mięsne plastry umieść na desce i za pomocą tłuczka rozbij je na cieńsze kawałki. Każdą część posyp z obu stron obfitą ilością soli, pieprzu i obiema paprykami.
- Na patelni rozgrzej mieszankę oleju z masłem. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z każdej strony do całkowitego wysmażenia. Gdy się wysmażą przenieś je do naczynia żaroodpornego.
- Podczas smażenia zajmij się innymi składnikami. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę. Następnie podsmaż go na patelni, na której wcześniej smażone było mięso. Gdy nabierze kolorów, dodaj miód, bulion i ocet ryżowy. Dokładnie zamieszaj i pozostaw na ogniu do momentu zgęstnienia.
- Gdy sos stanie się gęsty oblej nim schab, który znajduje się w naczyniu. Tak przygotowany włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl