Z okazji Dnia Kotleta Schabowego, zrób go w takiej wersji. Dzięki tej mieszance, mięso nigdy nie smakowało lepiej

Kotlety schabowe to pyszne mięsne kąski, które doczekały się swojego dnia. Obchodzimy go właśnie dziś, dlatego jest to idealna okazja do tego, by go zrobić. Jednak tym razem odchodzimy od klasycznego przepisu i zastępujemy go właśnie tym pomysłem. Z tą mieszanką mięso jest obłędnie soczyste, a smak może dorównać najlepszym restauracjom.

Kotlety schabowe są naszą dumą narodową, którą przygotowujemy na każdą możliwą okazję. W niektórych domach utarło się, że idealny posiłek to rosół, a później schabowe z mizerią i ziemniakami. Taki klasyczny kotlet zbudowany jest z rozbitego mięsa, które później obtacza się w jajku i bułce tartej. Jakaś część z nas dodaje również panierkę z mąki pszennej, by smak był jeszcze głębszy. Jednak tym razem chcemy pokazać nowe, świeże spojrzenie na to klasyczne danie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej receptury.

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Kotlety schabowe z miodem i czosnkiem to propozycja obiadowa, której nie warto pomijać. Dziś, 7 listopada szczególnie nie jest to wskazane, ponieważ obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Z tej okazji zachęcamy do wykorzystania przepisu, by pokazać bliskim, że mięso można podać inaczej. Aromatyczny czosnek i słodki miód świetnie się ze sobą komponują i tworzą duet idealny.

Przepis na schabowe z miodem i czosnkiem

Składniki

  • 4 plastry schabu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięsne plastry umieść na desce i za pomocą tłuczka rozbij je na cieńsze kawałki. Każdą część posyp z obu stron obfitą ilością soli, pieprzu i obiema paprykami.
  2. Na patelni rozgrzej mieszankę oleju z masłem. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z każdej strony do całkowitego wysmażenia. Gdy się wysmażą przenieś je do naczynia żaroodpornego.
  3. Podczas smażenia zajmij się innymi składnikami. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę. Następnie podsmaż go na patelni, na której wcześniej smażone było mięso. Gdy nabierze kolorów, dodaj miód, bulion i ocet ryżowy. Dokładnie zamieszaj i pozostaw na ogniu do momentu zgęstnienia.
  4. Gdy sos stanie się gęsty oblej nim schab, który znajduje się w naczyniu. Tak przygotowany włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.