-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"
Schab z piekarnika to pyszny obiad, ale zdecydowanie można jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą zaskoczeni taką formą podania mięsa.
Pieczony schab to delikatne, soczyste i pyszne mięso. Warto jednak wykorzystać jesień i przygotować go w nieco bardziej odmienny niż do tej pory sposób. Do przygotowania iście jesiennego i aromatycznego farszu będziemy potrzebować grzybów. Ale zdecydowanie warto.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Schab pieczony z farszem, na którego widok cieknie ślinka. Sekretem są grzyby
Pieczony schab to dla wielu danie świąteczne, jednak warto przygotować je każdego innego dnia. Gwarantujemy, że dzięki swojemu aromatowi i smakowi, ten przepis bardzo szybko rozgości się w twojej kuchni. Rodzina i znajomi będą wręcz błagać o dokładki. Podpowiadamy, jak zrobić schab z farszem grzybowym. Więcej przydatnych przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 12 plastrów boczku.
Składniki na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego,
- 2 łyżeczki musztardy.
Składniki na jesienny farsz:
- 250 g grzybów,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 g dowolnego tartego sera.
Przepis na pieczony schab z grzybowym farszem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy i również kroimy na drobniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, ale lepiej zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy cebulę, marchew i grzyby na patelni. Dodajemy wszelkie przyprawy, mieszając co jakiś czas.
- Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa.
- Zdejmujemy farsz z patelni i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą i ser.
- Zabieramy się za schab. W centralnej części mięsa, przez całą długość, robimy duże nacięcie i wkładamy tam grzybowy farsz.
- Mięso nacieramy marynatą. Na blaszce wykładamy obok siebie plastry boczku. Kładziemy na nie schab, a następnie zawijamy, przykrywając boczkiem rozciętą część wypełnioną farszem.
- Owijamy papierem lub aluminiową folią. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!