Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"

Schab z piekarnika to pyszny obiad, ale zdecydowanie można jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą zaskoczeni taką formą podania mięsa.

Pieczony schab to delikatne, soczyste i pyszne mięso. Warto jednak wykorzystać jesień i przygotować go w nieco bardziej odmienny niż do tej pory sposób. Do przygotowania iście jesiennego i aromatycznego farszu będziemy potrzebować grzybów. Ale zdecydowanie warto.  

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Schab pieczony z farszem, na którego widok cieknie ślinka. Sekretem są grzyby 

Pieczony schab to dla wielu danie świąteczne, jednak warto przygotować je każdego innego dnia. Gwarantujemy, że dzięki swojemu aromatowi i smakowi, ten przepis bardzo szybko rozgości się w twojej kuchni. Rodzina i znajomi będą wręcz błagać o dokładki. Podpowiadamy, jak zrobić schab z farszem grzybowym. Więcej przydatnych przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg schabu, 
  • 12 plastrów boczku. 

Składniki na marynatę: 

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego, 
  • 2 łyżeczki musztardy

Składniki na jesienny farsz: 

  • 250 g grzybów
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, 
  • 100 ml wody, 
  • 2 łyżki bułki tartej,  
  • 50 g dowolnego tartego sera. 

Przepis na pieczony schab z grzybowym farszem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy i również kroimy na drobniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, ale lepiej zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy cebulę, marchew i grzyby na patelni. Dodajemy wszelkie przyprawy, mieszając co jakiś czas. 
  2. Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa. 
  3. Zdejmujemy farsz z patelni i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą i ser.  
  4. Zabieramy się za schab. W centralnej części mięsa, przez całą długość, robimy duże nacięcie i wkładamy tam grzybowy farsz.  
  5. Mięso nacieramy marynatą. Na blaszce wykładamy obok siebie plastry boczku. Kładziemy na nie schab, a następnie zawijamy, przykrywając boczkiem rozciętą część wypełnioną farszem. 
  6. Owijamy papierem lub aluminiową folią. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.  
  7. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.