Pieczony schab to delikatne, soczyste i pyszne mięso, które smakuje przepysznie bez względu na porę roku. Jednak niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą zaskoczeni taką formą podania mięsa.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pieczony schab to dla wielu danie świąteczne, jednak warto przygotować je każdego innego dnia. Gwarantujemy, że dzięki swojemu aromatowi i smakowi, ten przepis bardzo szybko rozgości się w twojej kuchni. Rodzina i znajomi będą wręcz błagać o dokładki. Podpowiadamy, jak zrobić schab z farszem grzybowym.Więcej przydatnych przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na pieczony schab z grzybowym farszem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy i również kroimy na drobniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, ale lepiej zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy cebulę, marchew i grzyby na patelni. Dodajemy wszelkie przyprawy, mieszając co jakiś czas.
Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa.
Zdejmujemy farsz z patelni i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą i ser.
Zabieramy się za schab. W centralnej części mięsa, przez całą długość, robimy duże nacięcie i wkładamy tam grzybowy farsz.
Mięso nacieramy marynatą. Na blaszce wykładamy obok siebie plastry boczku. Kładziemy na nie schab, a następnie zawijamy, przykrywając boczkiem rozciętą część wypełnioną farszem.
Owijamy papierem lub aluminiową folią. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!