Gdy stawiam ją na stole, rodzina walczy o każdą łyżkę. Zrób od razu dwie miski, bo jedna to za mało

Sałatki to przekąski, które przygotowywane są zawsze, niezależnie od okazji. Podajemy je samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub jako część obiadu. Ta sałatka również może zostać zaserwowana na kilka różnych sposobów, a każdy z nich jest równie smaczny.

Sałatki zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu i nie należą do skomplikowanych przekąsek. Tak naprawdę trudno je nawet zepsuć, więc za każdym razem sukces smakowy jest gwarantowany. Najpopularniejsze sałatki to przede wszystkim jarzynowa, gyros oraz ta zrobiona z pomidorów lub zielonych ogórków. By jednak dodać do tego zestawienia jeszcze więcej smaku, proponujemy użyć tego przepisu. Główną rolę pełni w nim kapusta i dressing. To właśnie sos nie dość, że nadaje smaku, to i wyjątkowego wyglądu.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka zielona bogini może dodać nieco koloru na jesiennym, czasem nudnym stole. Zrobiona ze świeżych warzyw i ziół jest obłędnie aromatyczna. To jak się prezentuje, może zachęcić do jedzenia nawet największego niejadka.

Przepis na sałatkę zielona bogini

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • świeży ogórek,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • garść posiekanej pietruszki,
  • garść posiekanej bazylii,
  • 100 g szpinaku,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki ocet,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przetnij na pół i przemyj ją pod bieżącą wodą. Następnie usuń rdzeń i jeśli jest taka potrzeba liście, które nie nadają się do zjedzenia. Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Cebule i ogórka obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko umieść w jednej większej misce i delikatnie wymieszaj.
  3. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Czosnek i orzechy obierz. Szczypiorek, bazylię i szpinak przemyj i podziel na mniejsze części. Składniki umieść w misce blendera i dodaj do nich sok z cytryny, oliwę i ocet. Zmiksuj na gładką maskę i polej warzywa znajdujące się w misce. Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.