Sałatki to przekąski, które przygotowywane są zawsze, niezależnie od okazji. Podajemy je samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub jako część obiadu. Ta sałatka również może zostać zaserwowana na kilka różnych sposobów, a każdy z nich jest równie smaczny.
Fot. Shutterstock, Wiktory
REKLAMA
REKLAMA
Sałatki zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu i nie należą do skomplikowanych przekąsek. Tak naprawdę trudno je nawet zepsuć, więc za każdym razem sukces smakowy jest gwarantowany. Najpopularniejsze sałatki to przede wszystkim jarzynowa, gyros oraz ta zrobiona z pomidorów lub zielonych ogórków. By jednak dodać do tego zestawienia jeszcze więcej smaku, proponujemy użyć tego przepisu. Główną rolę pełni w nim kapusta i dressing. To właśnie sos nie dość, że nadaje smaku, to i wyjątkowego wyglądu.
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Sałatka zielona bogini może dodać nieco koloru na jesiennym, czasem nudnym stole. Zrobiona ze świeżych warzyw i ziół jest obłędnie aromatyczna. To jak się prezentuje, może zachęcić do jedzenia nawet największego niejadka.
Przepis na sałatkę zielona bogini
Składniki:
pół główki białej kapusty,
świeży ogórek,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
80 g orzechów włoskich,
garść posiekanego szczypiorku,
garść posiekanej pietruszki,
garść posiekanej bazylii,
100 g szpinaku,
sok z dwóch cytryn,
100 ml oliwy z oliwek,
2 łyżeczki ocet,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę przetnij na pół i przemyj ją pod bieżącą wodą. Następnie usuń rdzeń i jeśli jest taka potrzeba liście, które nie nadają się do zjedzenia. Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj.
Cebule i ogórka obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko umieść w jednej większej misce i delikatnie wymieszaj.
Teraz czas na przygotowanie dressingu. Czosnek i orzechy obierz. Szczypiorek, bazylię i szpinak przemyj i podziel na mniejsze części. Składniki umieść w misce blendera i dodaj do nich sok z cytryny, oliwę i ocet. Zmiksuj na gładką maskę i polej warzywa znajdujące się w misce. Na koniec dopraw sałatkę solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.