Już nie robię pomidorowej ani ogórkowej. Zastąpiłam je tym daniem. Jest milion razy lepsze

Zupy to idealne dania obiadowe, po które sięgamy, gdy tylko za oknem zaczyna się jesień. Rozgrzewają nas i dostarczają wyjątkowych doznań smakowych. O tej porze roku najlepiej więc zasmakować zup, w których wykorzystuje się najlepsze warzywa. Właśnie dlatego odrzuciłam wszelkie klasyki i zastąpiłam je tym przysmakiem.

Zupy to świetne potrawy, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie obiadu. Robi się je ekspresowo i do tego nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Jesienią powinniśmy je jeść częściej, bo dzięki nim możemy się rozgrzać. Zazwyczaj sięgamy po najpopularniejsze propozycje takie jak rosół, pomidorowa czy kapuśniak. Jednak w tym roku warto dodać do tej listy coś jeszcze.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Zupa marchewkowa jest niezwykle aromatyczna i banalnie prosta. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil, a składniki, które są do niej potrzebne, mamy już w domu. Tak naprawdę, by podkręcić jej smak, możemy do niej dodać cokolwiek tylko chcemy. Świetnie sprawdzą się ziemniaki, groszek, cebula i aromatyczny czosnek. Podać ją można zarówno z grzankami, jak i z miękkim pieczywem.

Przepis na zupę marchewkową

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 7 dużych marchewek,
  • 3 spore ziemniaki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • biała część pora,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pora przemyj i posiekaj go na drobne paski. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć na niego pora i podsmażaj go przez kilka chwil do zarumienienia. Następnie dorzuć resztę warzyw i trzymaj je na ogniu przez 5 minut.
  3. Do garnka wlej bulion i wrzuć do niego podsmażone warzywa. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj do miękkości składników.
  4. Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw go do ostudzenia. Dopraw zupę solą, pieprzem i obiema paprykami, zamieszaj.
  5. Schłodzone danie zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Przed podaniem posyp ją posiekaną  natką pietruszki. Serwuj z grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA