Zupy to świetne potrawy, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie obiadu. Robi się je ekspresowo i do tego nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Jesienią powinniśmy je jeść częściej, bo dzięki nim możemy się rozgrzać. Zazwyczaj sięgamy po najpopularniejsze propozycje takie jak rosół, pomidorowa czy kapuśniak. Jednak w tym roku warto dodać do tej listy coś jeszcze.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Zupa marchewkowa jest niezwykle aromatyczna i banalnie prosta. Zrobienie jej zajmuje kilka chwil, a składniki, które są do niej potrzebne, mamy już w domu. Tak naprawdę, by podkręcić jej smak, możemy do niej dodać cokolwiek tylko chcemy. Świetnie sprawdzą się ziemniaki, groszek, cebula i aromatyczny czosnek. Podać ją można zarówno z grzankami, jak i z miękkim pieczywem.
Przepis na zupę marchewkową
Składniki:
- 1 l bulionu,
- 7 dużych marchewek,
- 3 spore ziemniaki,
- 2 korzenie pietruszki,
- biała część pora,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pora przemyj i posiekaj go na drobne paski. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć na niego pora i podsmażaj go przez kilka chwil do zarumienienia. Następnie dorzuć resztę warzyw i trzymaj je na ogniu przez 5 minut.
- Do garnka wlej bulion i wrzuć do niego podsmażone warzywa. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj do miękkości składników.
- Gdy warzywa staną się miękkie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw go do ostudzenia. Dopraw zupę solą, pieprzem i obiema paprykami, zamieszaj.
- Schłodzone danie zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki. Serwuj z grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl