Obiad na miarę marszałka Józefa Piłsudskiego. Zajadałby się nim z uśmiechem na twarzy

Narodowe Święto Niepodległości, obchodzone 11 listopada, zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień warto przygotować uroczysty obiad, nawiązujący do historii polskich kulinariów. Jakimi potrawami zajadał się swego czasu marszałek Józef Piłsudski? Tego dowiecie się poniżej.

Józef Piłsudski zasłynął jako naczelnik państwa i mąż stanu, który przyczynił się do odzyskania przez Polskę niepodległości. Dzięki książce "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)" poznajemy go jednak od strony prywatnej, domowej. Jak wynika ze wspomnień jego żony, Aleksandry Piłsudskiej, marszałek był niemałym smakoszem. Doceniał prostą i smaczną kuchnię.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Uroczysty obiad u Józefa Piłsudskiego. Tym zajadał się marszałek

Żona działacza niepodległościowego wspomina, że jadał raczej skromnie, miał jednak swoje ulubione potrawy. Idealny obiad na 11 listopada składałby się z kilku staropolskich dań. Na pierwsze danie marszałek zapewne wybrałby aromatyczną zupę pietruszkową na bulionie z gęsiny. Potem skusiłby się na danie główne z chudym mięsem, np. drobiem lub cielęciną. Na deser z kolei składałoby się słodkie ciasto z suszonymi śliwkami i pianką oraz podsuszane bułeczki z cynamonem. Do tego wszystkiego mocna herbata z cukrem, Piłsudski stronił bowiem od kawy.

Przepis na ulubione ciasto Piłsudskiego. W sam raz na podwieczorek 11 listopada

Aleksandra Piłsudska zdradziła, że jej małżonek nie przepadał za owocami, ale miał ogromną słabość do słodyczy wszelkiego rodzaju. Ciasta, pączki, bułeczki i inne desery - tym mógł się zajadać bez przerwy. Na 11 listopada warto więc zanurzyć się na chwilę w tradycyjne kulinaria początku wieku i upiec pyszne ciasto ze śliwkami, którym nie pogardziłby sam Józef Piłsudski.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 g suszonych śliwek,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Wsyp proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, pokrojoną kostkę margaryny oraz cztery żółtka. Połącz składniki np. za pomocą miksera ręcznego, tak by powstało jednolite, gładkie ciasto bez grudek.

W dalszej kolejności podziel otrzymaną masę na cztery równe części. Dwie z nich owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Suszone śliwki ułóż w równych odstępach na cieście. Na owoce z kolei wysyp starte, zamrożone ciasto. Powinna w ten sposób powstać kruszonka. 

Cztery białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj też mąkę ziemniaczaną. Gotową piankę wylej na warstwę kruszonki. Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.