Ta tradycyjna surówka obroni się sama. Zapomnij o dziwnych dodatkach i wymyślnych dressingach

Surówka z tego warzywa to totalny hit. Od lat pojawia się na stołach i zawsze robi furorę. Surówką z pora zajada się każdy bez wyjątku. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie pyszna. Jak ją przygotować?

Surówka to dodatek, którego nie może zabraknąć. I choć wiele osób stawia na wymyślne surówki z różnorodnych składników, to te najprostsze i tak są najlepsze. Jak zrobić tradycyjną surówkę z pora? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Tradycyjna surówka z pora - przepis. Zapomnij o wymyślnych składnikach, postaw na prostotę 

Surówka z pora to dobrze znany klasyk, który doskonale smakuje o każdej porze roku. Sprawia, że obiad jest o wiele smaczniejszy. Jest to też dawka witamin, które warto jeść. Aby tradycyjna sałatka z pora smakowała jak najlepiej, nie może zabraknąć majonezu. Jeśli zależy nam na nieco lżejszej i mniej kalorycznej surówce, możemy postawić na majonez wegański. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki: 

  • biała część pora
  • 1 duża marchew, 
  • 1 jabłko, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 3 łyżki majonezu.  

Jak zrobić surówkę z pora? Sposób przygotowania krok po kroku 

Surówka z pora to jedna z najprostszych do przygotowania surówek. Nie ujmuje jej to jednak w kwestii smaku - jest obłędnie pyszna. Warto zadbać o świeże, jędrne warzywa, by smakowała jak najlepiej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Jabłko razem ze skórką kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, a następnie skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało.  
  2. Dodajemy pokrojone warzywa do miski z porem. Następnie dodajemy trzy łyżki majonezu. Przyprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by podać schłodzoną. Wyjęta z lodówki smakuje najlepiej.  
Więcej o: