Biegnij do sklepu po ten składnik. Z nim placki ziemniaczane są milion razy lepsze

Placki ziemniaczane to bardzo popularne danie obiadowe, które w polskich domach robione jest bardzo często. Najczęściej trzymamy się jednego, dobrze nam znanego przepisu. Jednak od czasu do czasu nawet najbardziej tradycyjne potrawy warto przyrządzić nieco inaczej. By to zrobić proponujemy ten przepis. Dzięki niemu zyskają na smaku i aromacie.

O plackach ziemniaczanych pisaliśmy niejednokrotnie. Pokazywaliśmy je w różnych wersjach, jednak ta bardziej jesienna odsłona okazuje się strzałem w dziesiątkę. By w pełni wykorzystać jej potencjał, należy do środka włożyć farsz zrobiony z grzybów. Nasz wybór padł na pieczarki, jednak inne dary lasu sprawdzą się równie dobrze.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Placki ziemniaczane nadziewane grzybami robi się bardzo szybko. Jeśli więc przeraża cię wizja dodatkowych kroków w przygotowaniu, uspokajamy i potwierdzamy, że warto je zrobić. Takie placki można zaserwować z dodatkowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Przepis na placki ziemniaczane nadziewane grzybami

Składniki na ciasto:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g mąki,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz grzybowy:

  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie placków zacznij od przygotowania farszu. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się odpowiednio ciepłe wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia, następnie wrzuć grzyby i trzymaj całość na ogniu przez następne kilka minut. Na sam koniec dopraw wszystko solą i pieprzem, wsyp także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta na placki. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę.
  4. Do chłodnych ziemniaków dodaj masło, wbij jajko, wsyp przesianą mąkę i dopraw składniki solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej i gładkiej masy.
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij koła, na połowie z nich ułóż przygotowany farsz i zamknij je drugą połową ciasta. Dokładnie dociśnij boki, by podczas smażenia nic nie wypłynęło.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się gorący, ułóż na nim placki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu podawaj je z kwaśną śmietaną. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA