O plackach ziemniaczanych pisaliśmy niejednokrotnie. Pokazywaliśmy je w różnych wersjach, jednak ta bardziej jesienna odsłona okazuje się strzałem w dziesiątkę. By w pełni wykorzystać jej potencjał, należy do środka włożyć farsz zrobiony z grzybów. Nasz wybór padł na pieczarki, jednak inne dary lasu sprawdzą się równie dobrze.
Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Placki ziemniaczane nadziewane grzybami robi się bardzo szybko. Jeśli więc przeraża cię wizja dodatkowych kroków w przygotowaniu, uspokajamy i potwierdzamy, że warto je zrobić. Takie placki można zaserwować z dodatkowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Przepis na placki ziemniaczane nadziewane grzybami
Składniki na ciasto:
- 800 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 200 g mąki,
- jajko,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz grzybowy:
- 2 łyżki masła,
- cebula,
- 300 g pieczarek,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe:
- olej do smażenia,
- kwaśna śmietana do podania.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie placków zacznij od przygotowania farszu. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się odpowiednio ciepłe wrzuć na nie cebulę. Podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia, następnie wrzuć grzyby i trzymaj całość na ogniu przez następne kilka minut. Na sam koniec dopraw wszystko solą i pieprzem, wsyp także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta na placki. Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę.
- Do chłodnych ziemniaków dodaj masło, wbij jajko, wsyp przesianą mąkę i dopraw składniki solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej i gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij koła, na połowie z nich ułóż przygotowany farsz i zamknij je drugą połową ciasta. Dokładnie dociśnij boki, by podczas smażenia nic nie wypłynęło.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się gorący, ułóż na nim placki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu podawaj je z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl