Czy można mrozić już pierogi na święta? Teściowa ma zapewne swoje teorie, ale lepiej posłuchać nas

Mrożenie pierogów na święta dla niektórych jest nieco kontrowersyjne. Jednak nie oszukujmy się - teraz brakuje nam czasu na wszystko, więc warto przygotować pierogi dużo wcześniej niż w Wigilię. Czy można jednak mrozić je więcej niż miesiąc wcześniej?

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Podczas tych świąt na stole nie może zabraknąć pierogów. Ale czy można zamrozić je wcześniej, a w Wigilię po prostu ugotować bądź odgrzać? Ile osób, tyle zdań na ten temat. Ale okazuje się, że zdecydowanie warto postawić na takie rozwiązanie.  

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Czy można mrozić już pierogi na święta? 

Jeśli odpowiednio zamrozimy pierogi czy uszka na święta, zaproszeni goście z pewnością nie odróżnią ich od tych, które mielibyśmy przygotować jeszcze tego samego dnia. Mrożone mogą być tak samo pyszne i miękkie. Warto więc ułatwić sobie życie i przygotować pierogi dużo wcześniej, by w święta nie zajmować się ich lepieniem. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Warto postawić na mrożenie surowych pierogów, by w święta smakowały jak najlepiej. Gotowe pierogi musimy wyłożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by się nie stykały. Na tej tacy należy włożyć je do zamrażarki, a po około 2-3 godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków czy pojemników, by nie zajmowały tyle miejsca. Należy wybrać takie opakowanie, które pozwoli na szczelne zamknięcie pierogów. Da nam to pewność, że nie będą suche. Można je będzie też przechowywać nawet przez trzy miesiące.  

Jak mrozić gotowane pierogi? 

Jeśli chcemy zamrozić pierogi, które już ugotowaliśmy, również nie jest to żaden problem. Po wyjęciu ich z garnka należy polać je odrobiną oleju i delikatnie wymieszać. Następnie, gdy wystygną, można spakować je do woreczków foliowych i zamrozić. Warto mieć jednak na uwadze, że w ten sposób przygotowywane pierogi można przetrzymywać zaledwie miesiąc.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.