Ciasto wiewiórka swoją nazwę zawdzięcza orzechom, którymi zajadają się małe, leśne zwierzątka, a które stanowią istotny składnik deseru. Wypiek ten można przygotować z okazji zbliżającego się spotkania z rodziną lub jako codzienną przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty.
Wiewiórka to wilgotne i zarazem niezwykle puszyste ciasto, którym zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Przygotowuje się je bardzo prosto i sprawnie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą masę wstawić do piekarnika, który upiecze ciasto za nas. Delikatnie słodki i miękki deser świetnie poprawia humor w sezonie jesienno-zimowym. Trzeba go spróbować chociaż raz!
Składniki:
Orzechy drobno posiekaj. Jabłka dokładnie opłucz, osusz i obierz ze skórki, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do osobnej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną. Dodaj cynamon oraz proszek do pieczenia i również odstaw je na bok.
W trzeciej misce połącz jajka i cukier. Składniki ubij na puszystą masę przy pomocy miksera. Stopniowo dolewaj olej, a potem dodaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia się składników. Do ciasta przełóż jabłka i orzechy nasączone cytryną. Powoli wszystko wymieszaj, a uzyskane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najlepiej sprawdzi się w tym celu tortownica o średnicy 25 cm.
Formę z ciastem umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Stan wypieczenia sprawdź przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Gotowy deser pozostaw do ostygnięcia. Możesz je dodatkowo udekorować domowym lukrem, cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi czy też migdałami w płatkach. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl