Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście

Rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto prosto z kubka? Taki deser może zaskoczyć. Nie tylko sposobem wykonania, ale przede wszystkim smakiem. Brownie to świetne ciasto do kawy bądź herbaty. W artykule znajdziecie różne przepisy na brownie.

Przepis na brownie z borówkami - receptura na małą blaszkę

Przepis na brownie z borówkami, które przygotujesz w 45 minut? Ta receptura jest zwłaszcza dla tych, którzy nie mają czasu na pieczenie. Przyda się przede wszystkim w przypadku odwiedzin przez niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego na szybko. Jak zrobić takie pyszne czekoladowe ciasto? Prosty przepis znajdziecie poniżej. 

Składniki:

  • 250-300 g borówek amerykańskich
  • 200 g masła
  • około 250 g czekolady mlecznej
  • 3 jaja
  • 135-140 g mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce. Umyj borówki.
  2. Masło rozpuść w garnku. Dodaj 200 g połamanej czekolady.
  3. Weź drugą miskę. Utrzyj jajka z cukrem.
  4. Następnie dodaj masę z masłem.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładko.
  6. Później przesiej mąkę i dodaj ją do masy.
  7. Przygotuj blaszkę. Wysmaruj ją tłuszczem. Następnie wyściel papierem do pieczenia.
  8. Masę przełóż do formy. Posyp ciasto borówkami. Możesz je lekko wcisnąć. Posyp ciasto startą czekoladą.
  9. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut. Piecz w temperaturze około 180 stopni.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Przepis na brownie pani Joli - pewne i pyszne ciasto

Przepis na brownie pani Joli to zawsze strzał w dziesiątkę. Tej pani nie trzeba przedstawiać. Kulinarna ekspertka robi furorę nie tylko w internecie, ale i wśród miłośników tradycyjnych książek kulinarnych. Brownie wyjdzie rewelacyjne.

Składniki, które są nam potrzebne to między innymi:

  • 75-80 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • około 3/4 szklanki cukru białego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka orzechów włoskich
  • borówki

Wykonanie:

  1. Masło umieść w garnku, dodaj połamaną czekoladę.
  2. Mieszaj wszystko w kąpieli wodnej.
  3. Odstaw do ostudzenia.
  4. Jajka ubij z cukrem i solą na puszysty krem. Zmniejsz obroty i wlej rozpuszczoną czekoladę.
  5. Zmiksuj na gładko.
  6. Dodaj przesianą mąkę. Dołóż orzechy. Wymieszaj.
  7. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  8. Umieść masę ciasto. Dodaj borówki.
  9. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

* Dostosuj czas pieczenia do wielkości blaszki.

Brownie z kubka - bez problemu zrobisz je w mikrofalówce

Brownie z kubka to dobra opcja dla tych, którzy nie posiadają piekarnika. Ten deser przygotujesz w kilka minut. Szykujesz się na wieczór z przyjaciółką lub domowe kino? Koniecznie zrób to ciastko z kubka.

Składniki:

  • około 2 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek mleka zwykłego lub roślinnego
  • 4-5 kostek czekolady
  • borówki

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło i przestudź. Dodaj cukier, kakao oraz mąkę. Wszystko wymieszaj.
  2. Zetrzyj czekoladę.
  3. Przełóż ją do pozostałych składników. Pozostaw trochę czekolady na posypkę.
  4. Ustaw moc urządzenia na 800 W.
  5. Ustaw urządzenie na 1 minutę i 15 sekund i włóż kubek z czekoladową masą.
  6. Wyciągnij kubek i posyp ciastko startą czekoladą i borówkami.

Zobacz też: Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego na babski wieczór, to ten deser na pewno Was oczaruje

Więcej o:
Copyright © Agora SA